Gradski savjet mladih Grada Križevaca prezentirao hackathon “Grad za mlade – Križevci 2030”

15. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Križevci Gradski savjet mladih Grada Križevaca prezentirao hackathon “Grad za mlade – Križevci 2030”


U maloj vijećnici Grada Križevaca jutros je održana konferencija za medije na kojoj je prezentiran hackathon “Grad za mlade – Križevci 2030” . Radi se o aktivnosti Gradskog savjeta mladih koji je na taj način okupio mlade Križevčane kako bi pomogli u osmišljavanju strategije grada do 2030. godine.

Gradonačelnik Mario Rajn iskazao je zadovoljstvo što su se mladi uključili u aktivno osmišljavanje strategije grada za razdoblje 2021.-2030. -Ideje koje smo čuli i koje su nam prezentirane su u mnogome komplementarne s našim nastojanjima kao što je npr. projekt trim staze u Župetnici, pa do projekata koji se tiču unaprjeđenja kvalitete života i pozicije mladih. -kazao je Rajn dodavši kako je svima u interesu učiniti Križevce boljima za život, a osobito ovoj ciljanoj skupini.

Partner u aktivnosti je i Zelena energetska zadruga, a čija je predstavnica Erica Svetec kazala kako je u Križevcima osnovana nova energetska zadruga KLIK –  Križevački laboratorij inovacija za klimu, koji se bavi energijom, koja je dostupna građanima. -Mladi su imali priliku na informalan način učiti jedni od drugih (Mladi za mlade), ali dobiti podršku za razvoj svojih ideja. Bio je stvarno užitak organizirati takav događaj s gradom Križevcima i Savjetom mladih. -istaknula je Svetec dodavši kako vjeruje u nastavak suradnje.

Predsjednik Gradskog savjeta mladih Antonio Sirovec osvrnuo se i na prvu godinu mandata te konstatirao kao nije zadovoljan postignutim u prvoj godini rada. -Međutim, vjerujem da s hackaton i svime što nam slijedi kreće jedna nova priča i jedan dobar primjer Savjeta mladih za cijelu Hrvatsku i same Križevce. -istaknuo je Sirovec.

-Vidjeli smo da je hackaton dobar način da aktivno učinimo nešto za strategiju grada odnosno da naš doprinos ne bude samo anketa, već konkretni primjeri. Drago mi je da su svi mladi bili na istom tragu i vidjeli da im fali turističke ponude u Križevcima. Drago nam je da je Grad to prepoznao i dao podršku. -kazao je Sirovec te prezentirao timove koji su radili na izradi prijedloga za strategiju:

Tim 1 je bio VGU Križevci: Sandra Kantar, Neven Kovačević, Ana Guzalić i Martin Topljak; Tim 2 su činili gimnazijalci: David Jasek, Dominik Juršić, Marko Zagorec i Filip Trbuha; Tim 3 je činilo Društvo sportske rekreacije: Ivona Fletko, Tomislav Krajačić i Anja Šimunčić; Tim 4 su činili članovi iz Društva Crvenog križa i Križevačke udruge mladih: Dorian Copak, Martina Igrić, Antonio Pukec, Mario Jembrek i Anamarija Jembrek.

Zamjenica predsjednika Savjeta mladih Irma Vargić kazala je kako se hackaton pokazao kao odličan projekt. -Timovi su dali ideje koje da se povežu u jednu veliku i super izvedivu ideju da se povežemo s Gradom, poduzetničkim i civilnim sektorom. Nakon što smo valorizirali pristigle ideje zaključili smo da bi hackaton trebali održavati svake godine kako bi vidjeli kako napredujemo s tim idejama. Dosta tih ideja je provedivo i od samih timova koji su te prijedloge i davali. -kazala je zaključno Irma Vargić.

Spomenimo još da gradski vijećnici Grada Križevaca na današnjoj sjednici razmatraju i izvještaj o radu Savjeta mladih za 2019. godinu.

Facebook Comments