Gradski muzej Križevci unatoč koroni uspješno realizira programe; Ravnateljica Tea Hatadi: Prilagodili smo se vremenu u kojem živimo

7. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Intervjui Gradski muzej Križevci unatoč koroni uspješno realizira programe; Ravnateljica Tea Hatadi: Prilagodili smo se vremenu u kojem živimo


Pandemija koronavirusa, uz ugostiteljstvo, posebno je pogodila i ustanove u kulturi kao i udruge koje na tom planu djeluju. Ne treba posebno isticati kako su brojne manifestacije tijekom 2020. godine odgođene, neodržane, brojni programi su na čekanju i čekaju bolja vremena.

Jedna od tih ustanova u kulturi je i Gradski muzej Križevci, a koji je unatoč svim krizama uspio realizirati sve zacrtane planove, a neke programe su dodali i proširili odnosno prilagodili su se uvjetima, kako je istaknula ravnateljica Tea Hatadi, koja će u svibnju navršiti dvije godine od preuzimanja vođenja Muzeja.

-Unatoč panedemiji uspjeli smo realizirati cjelokupni program, a realizirali smo i više, unatoč tome što smo morali otkazati dvije izložbe. Prošlu godinu počeli smo s Danima Marcela Kipeacha, a tako ćemo i ovu (program počinje u ponedjeljak op.a.), koje organizira Grad Križevci uz našu suorganizaciju Muzeja i Gradske knjižnice Franjo Marković. Mi smo sudjelovali izložbom i predavanjem. -kazala je ravnateljica Hatadi.

suffest6

-Prije zatvaranja uspjeli smo otvoriti izložbu “Bezbroj lica periodnog sustava elemenata”, a koja je bila posvećena akademiku Dragi Grdeniću (19.02-14.03. 2020.). Tu smo imali suradnji s Tehničkim muzejom “Nikola Tesla” iz Zagreba, a izložbu je imao Predrag Raos, a bila je namijenjena prvenstveno osnovnoškolcima i srednjoškolcima. -rekla je.

-Potom je krenuo lock-down te za Dan Grada i Međunarodni dan muzeja nismo mogli održati javna predavanja, pa smo se prilagodili i odradili to virtualnim putem. Tako je održana izložba o Dragi Renariću “Križevačke vizure”. Tri izložbe bile su za Međunarodni dan muzeja. Ozren Blagec je pripremio izložbu “Izlet na Kalnik”, izložbu razglednica iz fundusa Muzeja. Kolegica mr. sc. Lana Okroša Rožić, muzejska savjetnica, pripremila je izložbu “Prapovijesne figurine” iz Prapovijesne zbirke Muzeja. Osobno sam napravila suradnju s COOR-om Križevci i ravnateljicom Mihaelom Brkić te smo napravili izložbu “I ja #crtam doma”, gdje su štićenici predstavili svoje radove za vrijeme lock-downa. -pojašnjava Tea Hatadi.

molitva20

Održana je izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”, a koja će se tradicionalno u svibnju održati i ove godine. Po drugi puta održano je Križevačko likovno ljeto, gdje je održano 10-ak programa, a u kojima su sudjelovali Darko Markić, Ana Petek, Mateja Raguž, Saša Živković, Renata Maurović, Tomislav Sukalić, Tanja Topolovec, Boba Csik, Josip Petrlić Pjer, KUD Prigorje, Križevački likovni krug, Marta Katavić te kustosi muzeja. Program je zaključen Hlebinskom školom u suradnji s Muzejima grada Koprivnice i kustosicom Helenom Kušenić.

Gradski muzej Križevci sudjeluje i u trogodišnjem projektu “Zajednički fotografski narativi” Ureda za fotografiju iz Zagreba, a u rujnu je održana i izložba u sklopu tog projekta. -Sandra Križić Roban je pokrenula projekt, a kojemu je za cilj istraživanje fotografije u tiskanim medijima do 80-ih godina. Obilježene su i godišnjice iznimno aktivne Udruge KVARK i festivala SUFFest. Tako smo uspostavili suradnju s Institutom Tomislav Gotovac i predstavili smo djela “Udisanje zraka”. Ovim putem zahvaljujem Sari Gotovac Darku Šimičiću na suradnji u ustupanju radova. -rekla je ravnateljica.

Prapovijesne metalurške kulture križevačkog područja14

Realizirane su i dvije izložbe i fundusa muzeja s temom obrade željeza u Križevcima. Mr. sc. Lana Okroša Rožić pripremila je izložbu “Prapovijesne metalurške kulture križevačkog područja”, a nedavno je završila druga, velika izložba “Od cehova do Čelika i nakon”, a koja je rezultat rada sugrađana, bivših djelatnika nekad poznate križevačke tvrtke Čelik i samog stručnog osoblja muzeja, a sredinom veljače trebalo bi biti dostupan i katalog te izložbe.

U ovoj godini realizirana je Noć muzeja, a o čemu smo izvijestili ovdje i ovdje.

U ponedjeljak kreću 2. Dani Marcela Kiepacha, a Muzej je nedavno primio vijest o donaciji nećaka Marcela Kiepacaha. -Želi pokloniti sliku Marcela Kiepacha u uniformi u velikom formatu, mi je imamo u malom formatu, što je sjajno da ćemo imati originalnu fotografiju. Čekamo da se još smiri ova situacija i da možemo napraviti neki sastanak i primopredaju. -objašnjava Hatadi.

1596005803236_1596005792994_IMG_3930_resize

Djelovalo se i na investicijom ulaganju, pa su tako u Galeriji postavljena dva klima uređaja te su sanirani zidovi i uređena je ograda ispred zgrade Gradskog muzeja, a riješen je i prilaz u sklopu rekonstrukcije Ulice Tome Sermage od strane Grada Križevaca. -Na restauraciju u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu nalazi se papirnata građa, a prošle godine je vraćena restaurirana cehovska zastava, koja je bila na restauraciji u Gradskom muzeju Varaždin. – pojasnila je Tea Hatadi.

S obzirom na vremena u kojima živimo ravnateljica Hatadi ističe kako je trebalo prilagoditi i programe uvjetima. -Tako je osmišljen program “Tako blizu, a tako daleko”, a krenut će izložbom “Meko okidanje” kustosice Sandre Križić Roban, gdje će se povodom Međunarodnog dana žena predstaviti fotografije hrvatskih fotografkinja, koje su manje poznate hrvatskoj javnosti.

IMG_0202_resize

Povodom 120 godina Veterinarskog zavoda u Križevcima dogovorili smo u suradnji s predstojnikom akademikom Željkom Cvetnićem izložbu i povijesni presjek njihova rada. Nadam se da će se prikupiti sredstva da ćemo napraviti jedan interaktivni materijal kako bi se njihov rad približio publici, a ta izložba odnosno otvorenje održat će se u drugoj polovici travnja. -najavljuje Tea Hatadi.

Otvorena je i suradnja s Ateljeom Ivana Meštrovića u Zagrebu. -Svi znamo za njegove radove vani po Zagrebu, ali je rijetko tko vidi njegov opus, ‘ajmo to reći, u zatvorenom. Tako će nam Meštrovićeve portrete suvremenih umjetnika i umjetnica predstaviti kustosica Barbara Vujanović, a što je u planu početkom lipnja. – objašnjava Tea te kaže kako nakon tog programa slijedi treće izdanje Križevačkog likovnog ljeta.

IMG_0266_resize

-Ovo izdanje će pripremiti naši gosti iz Koprivnice i Zagreba odnosno s AK galerijom Atelieri i AŽ Ateljei Žitnjak, a čiji su kustosi Bojana Krištofić odnosno Tanja Špoljar. Želimo dovesti i predstaviti suvremenu umjetnost i predstaviti je Križevcima. Posebno je iskusan u tome atelje Žitnjaka, gdje se svi osjećaju kao da su doma i želimo na neki način dovesti taj ugođaj i u Križevce. -ističe.

Održat će se i velika izložba Zorana Homena povodom 50 godina likovnog stvaralaštva, a koncept se još razrađuje.

-Kao i prošle godine i ove ćemo u suradnji s Križevačkim likovnim krugom imat izložbu “Molitva sv. Marku Križevčninu”, dakle tradicionalni izložbu sakralnim motiva u čast trećeg hrvatskog sveca, a čiji se dan obilježava 7. rujna. Gradski muzej Križevci i ove godine će biti bio SUFFesta i na taj način moramo podupirati našeg umjetnika Saše Živkovića. Marijan Šopljar će izložbom predstaviti Zvonimira Baloga odnosno s njegovim širim opusom.

zivkovic

U suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu održat ćemo izložbu povodom 700 godina Danteove smrti. Kustosica ove izložbe je Elizabeta Wagner, a u ožujku otvorit ćemo natječaj da se zainteresirani referiraju na temu, a i pozvat ćemo neke autore. U planu je dolazak studenta i profesora s Akademije u Križevce te će to biti jedan način upoznavanja našeg muzeja i grada. -pojašnjava.

Iz fundusa će se održati dvije izložbe. -Jedna je donacija Vladimira Palošike, a što će pripremiti Ozren Blagec, dok će dr. sc. Zdenko Balog pripremiti izložbu o križevačkom kiparu Stjepanu Severinu. Izložba će biti realizirana uz pomoć Muzeja za umjetnost i obrt te se zahvaljujem ovim putem zahvaljujem kustosici Jasmini Fučkan te ravnatelju Miroslavu Gašparović. -kazala je.

Također prijavljene su i nove restauracije, a mr. sc. Lana Okroša Rožić nastavit će u rujnu iskapanja na arheološkom nalazištu u Brezovljanima. -Od investicija prijavili smo sanaciju zgrade Muzeja i ograde sa strane strane. Također, prijavili smo i uređenje našeg atrija koji je od neprocjenjive vrijednosti za naše programe te ga adekvatno pripremiti. -kazala je za kraj ravnateljica Tea Hatadi.

 

Facebook Comments