Gradski muzej Križevci poziva na izložbu Zorana Homena “Retrospektiva”

4. lipnja 2021. Autor: prigorski.hr Križevci Gradski muzej Križevci poziva na izložbu Zorana Homena “Retrospektiva”


Gradski muzej Križevci poziva na izložbu slikara Zorana Homena pod nazivom “Retrospektiva”, a čije će se otvorenje održati u Likovnoj galerija Gradskog muzeja Križevci 10. lipnja u 19 sati.

Zoran Homen je umjetnik koji marnost realistične izvedbe stavlja u prvi plan. Uz tu neospornu činjenicu ide i druga. Realistična preciznost ima svoju dušu, svoje slojeve, s postojanjem opne i jezgre, unutrašnju zbilju koja omogućava uvjerljivost epiderme u svim poglavljima i predmetnosti njegovih tema.

Homen u nekoliko tematskih cjelina, mrtvoj prirodi, pejzažu, portretu, od lozinke predloška do oplođenja zamisli, daje slici tjelesnost svoga likovnog pristupa. U tragu vlastitog razumijevanja ljepote, u tragu klasične estetike forme s obilježjima svoga slikarskog rukopisa. Privlači ga tvarnost oblika s osjećajem taktilnog, struktura površine, kanonska načela skladanja i kolorizam sabiranja trenutka iskrenja i postojanosti neke boje. U redu i ritmu sadnica, s odmjerenošću nacrta uprizorenja, ali i igrom u razvijanju slikarskih priča.

Biografski podaci

Likovni pedagog i arheolog rođen 1951. Odrasta u Đurđevcu, srcu Podravine, u blizini Hlebina gdje je izvorište hrvatske naivne umjetnosti, upoznajući se rano sa slikarskim djelima. Ozbiljnije slike nastaju već za vrijeme gimnazije tako da nakon mature upisuje studij likovnog odgoja na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu (profesori V. Gliha, M. Veža, J. Poljan). Nakon diplomiranja upisuje studij arheologije na Filozofskom fakultetu gdje diplomira 1977. Zapošljava se 1978. u Gradskom muzeju Križevci, stekavši zvanje višeg kustosa, u kojem radi do mirovine 2016. U četiri mandata obnašao je dužnost ravnatelja Gradskog muzeja Križevci. Aktivni je član Družbe ”Braća hrvatskoga zmaja” i pročelnik Zmajskog stola u Križevcima.

Gotovo 20 godina vodi tečaj slikanja u Križevcima, a 15 godina u gradu Bjelovaru, dajući stručne savjete slikarima početnicima i onima naprednijima.

Slikarstvom se bavi više od 50 godina, izlažući na petnaestak samostalnih izložbi i stotinjak skupnih. Slike mu se nalaze u nekoliko muzeja i galerija te u mnogim privatnim kolekcijama u domovini i inozemstvu. Ide u red rijetkih slikara koji slika i mrtve prirode i pejsaže i portrete u hiperrealističnom stilu. Likovna ga kritika svrstava u respektabilne slikare toga stila. Dobitnik je nagrade Zlatni pevec u Đurđevcu za najboljeg slikara mrtve prirode.

Izložba se može razgledati svaki radni dan od 10 do 13 sati i od 18 do 20 sati, a subotom od 10 do 12 sati. Nedjeljom, blagdanom i praznikom zatvoreno. ULAZ BESPLATAN!

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.

Facebook Comments