Gradski muzej Križevci i ove se godine pridružuje obilježavanju Europskih dana arheologije. Kao i dosadašnjih godina glavni organizatori ovog događaja su Ministarstvo kulture Republike Francuske i Inrap.

Manifestacija se organizira s ciljem popularizacije arheologije među širom javnosti. Ove godine održat će se od 14. do 16. lipnja, a glavni koordinator Hrvatske je Arheološki muzej u Zagrebu.

Gradski muzej Križevci sudjelovat će u programu s radionicom pozlate u suradnji s Hrvatskim restauratorskim društvom. Voditeljica radionice bit će nasl. doc. mag. art. Maja Sučević Miklin, konzervatorica – restauratorica. Ova likovno – edukativna radionica održana je već u prostorima križevačkog Muzeja povodom ovogodišnje Noći muzeja, a s obzirom da je privukla velik broj posjetitelja odlučili su je ponoviti.

Radionica će dati uvid u jednu od faza restauratorskog postupka pozlaćivanja. Pozlaćivat će se gipsani odljevi dvaju muzejskih predmeta Arheološke zbirke koji potječu iz razdoblja neolitika (mlađe kameno doba) starosti gotovo 7000 godina, a prethodno će biti pripremljeni za svakog posjetitelja.

Izrada pozlate na gipsanom odljevu uključivat će nanošenje ljepila kistom, nanošenje zlatnih/srebrnih/bakrenih listića (imitacija plemenitih metala) i utiskivanje listića vatom. Pozlaćeni odljev posjetitelji će moći odnijeti kući.

Radionica je besplatna, namijenjena svim dobnim skupinama, a održat će se u subotu, 15. lipnja od 15:00 do 17:00 sati u parku ispred Likovne galerije, a u slučaju lošeg vremena u atriju Likovne galerije.