Nakon nagađanja, dobili smo i službenu potvrdu. Zidove gradske uprave uskoro bi trebali krasiti portreti svih gradonačelnika Križevaca od osamostaljenja Hrvatske. Dakle, radi se od Marijanu Vukoviću, Valentinu Puževskom, Antunu Blažinčiću, Roku Bašiću i Branku Hrgu. Križevci su se tako ugledali na neke veće gradove poput Varaždina, ali i institucije kao što je Hrvatski sabor.

Čast izrade portreta pripast će Zoranu Homenu, poznatom hrvatskom umjetniku, koji je jedan od najpoznatijih hrvatskih hiperrealista. Dakle, na zidovima možemo očekivati umjetnička djela vrlo visoke kvalitete, za koje će trebati uložiti vrlo mnogo truda. Budući da je Zoran Homen ovih dana otišao u zasluženu mirovinu s mjesta ravnatelja Gradskog muzeja, on je i ovim projektom najavio da će njegova umjetnička karijera biti još aktivnija.

– Ovakav način obilježavanja tradicije imaju mnogi hrvatski gradovi, županije  pa i Sabor. Ako se uspijemo dogovoriti sa svima, projekt bi mogao biti završen do Dana grada – rekao je Zoran Homen.

No, upravo je dogovor ključan trenutak u cijelom projektu. Kako doznajemo, sa stavljanjem svog portreta na zidove gradske uprave nije se složio jedino Marijan Vuković.

Razlozi njegova negodovanja nisu sasvim poznati. No, govori se o tome da je razlog političko neslaganje sa sadašnjom garniturom na vlasti, prevođenom gradonačelnikom Brankom Hrgom. Vuković navodno ne želi svoj portret pokraj osoba s čijim se društveno-političkim radom ne slaže. Pitali smo i Marijana Vukovića što misli o ovom projektu, no on nam je kratko odgovorio da će o tome razmisliti kad projekt bude službeno predstavljen.

– Za tako nešto postoje gradske službe i moramo se i službeno dogovoriti. Tek tada ću moći nešto više reći – rekao je Marijan Vuković.

Podravski list/Matija Dolenec

prigorski.hr/Marcel Kovačić