Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je na sjednici prihvatila dva “zelena” prijedloga Kluba SDP-a, a prvim su od gradonačelnika Tomaševića zatražili poduzimanje aktivnosti za izmjenu nacionalne legislative radi olakšanja registracije energetskih zajednica građana.

Cilj predložene izmjena nacionalne legislative je pojednostavljenja i olakšanja procesa registracije energetskih zajednica građana na način da za njihovu uspostavu ne bude neophodna dozvola Hrvatske energetske regulatorne agencije ( HERA).

To znači da se organiziranje energetske zajednice građana ne smatra energetskom djelatnošću.

Traži se ukidanje obveze dokazivanja financijske, stručne i tehničke kvalificiranosti energetskih zajednica građana te jednostavne upute za proces registracije zajednice obnovljive energije na nacionalnoj razini.

Gradonačelniku Tomaševiću se predlaže razmatranje mogućnosti uspostavljanja jedinstvene kontakt točke za suvlasničke zajednice višestambenih zgrada, koja će pružati sve informacije o uspostavi suvlasničkih zajednica zainteresiranim građanima .

Gradska skupština prihvatila je i prijedlog Kluba SDP-a vezan za zelene nadstrešnice, nadstrešnice s integriranom sunčanom elektranom ili biosolarne nadstrešnice nad parkirališnim prostorima. Tomaševiću je predloženo razmatranje mogućnosti natkrivanja javnih parkirališta, odnosno drugih površina javne namjene za parkiranje vozila zelenim ili biosolarnim nadstrešnicama ili nadstrešnicama s integriranom sunčanom elektranom.

O tim dvama usvojenim zaključcima gradonačelnik će Gradsku skupštinu izvijestiti u roku od 120 dana.

Od 1. kolovoza novi korisnici u sustavu socijalne skrbi

Gradska skupština prihvatila je i gradonačelnikov prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi.

“S obzirom da su osobe s invaliditetom jedna od najosjetljivijih korisničkih skupina, Grad Zagreb ovim izmjenama i dopunama Odluke zadržava postojeće korisnike, uključuje korisnike inkluzivnog dodatka, te omogućuje isplatu naknade onim korisnicima koji su nakon izdanog rješenja o inkluzivnom dodatku prestali dobivati naknadu od Grada, za mjesece koji im nisu isplaćeni”, istaknuto je.

Procjenjuje se da bi ovim izmjenama u sustav gradskih potpora moglo ući oko 10.000 novih korisnika, odnosno da će se broj korisnika ove novčane naknade povećati za oko 55 posto. Njena primjena počinje s 1. kolovoza 2024.

Gradska skupština prihvatila je i zaključak kojim Grad Zagreb kupuje, a URIHO – Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, prodaje pašnjak površine 4877 četvornih metara u Aveniji Dubrovnik radi izgradnje edukacijsko – rehabilitacijskog doma osoba s invaliditetom s pratećim sadržajima edukacije i rehabilitacije. Grad će URIHO-u isplatiti 2.260.000 eura.

Modernizacija tramvajske infrastrukture

Prihvaćeno je i Integrirano godišnje izvješće Zagrebačkog holdinga te izvješća Uprava ZET-a, Zagrebačkog velesajma, Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, Zagrebačkog inovacijskog centra i Zagrebačkih sunčanih krovova za 2023. godinu.

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je da je cijela tramvajska infrastruktura u lošem stanju i zato je moderniziraju.

Ispravljačkih stanica je 12, trenutno moderniziraju tri, a potrebno je ići i u modernizaciju ispravljačke stanice u Dubravi koja je starija od 40 godina i u kojoj zbog kvara tramvaji nisu vozili od ponedjeljka ujutro do srijede. Zbog radova na modernizaciji ispravljačke stanice Patačićkina koja je starija od 50 godina, bez napona je jučer nekoliko sati bila i zona Kvaternikovog trga i Vlaške ulice.

35. sjednica zagrebačke Gradske skupštine večeras je završila zasjedanje, a njezin predsjednik Joško Klisović 36. sjednicu je zakazao nakon ljetne stanke, 5. rujna.