U Gradskoj upravi Grada Križevaca danas su potpisani ugovori o provedbi projekta „One Sun Connecting North and South“. Riječ je o projektu vrijednom preko milijun eura na kojem je Grad Križevci, uz 16 hrvatskih gradova i općina, fakultet, Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet te Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške jedan od partnera i kroz koji će se na brojne javne zgrade izgraditi solarne elektrane.

Ugovore su tako potpisali gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn i gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj s izvođačem radova Dejanom Dedeićem iz tvrtke Tehnologik d.o.o. i nadzorom Goranom Ribićem iz tvrtke Tesla d.o.o.

north2

Tom je prilikom gradonačelnik Mario Rajn rekao: „Hvala svima koji su sudjelovali u pripremi ovo projekta, a posebno partnerima iz Regionalne energetske agencije Sjever koji su odradili odličan posao. Po provedbi ovog projekta naše javne ustanove imat će znatno manju cijenu energenata, ostvarit će se brojne uštede, ali učiniti i dobrobit za okoliš budući da će se smanjiti godišnja emisija CO2. Osim toga, Grad Križevci je ovim projektom korak bliže postizanju cilja energetski neovisnog grada do 2030. godine.“

Zadovoljstvo ovim projektom istaknuo je i gradonačelnik Denis Kralj naglasivši: „Današnjim potpisom ugovora počinjemo trošiti 850.000,00 kuna koje smo dobili iz Norveškog fonda. Vrbovec je grad koji svakim novim danom postaje zeleniji. Solarne elektrane postavit će se na krovove Osnovne škole Marije Jurić Zagorke, centralnog objekta Dječjeg vrtića Vrbovec i zgrade Gradske uprave.“

Projekt One Sun Connecting North and South pripremila je Regionalna energetska agencija Sjever pa je prilikom potpisivanja voditelj projekta Jurica Perko istaknuo: „Osim što će projekt rezultirati uštedama u potrošnji električne energije iz elektroenergetske mreže, a posljedično i u emisijama CO2 te troškovima za energiju, postupak objedinjene javne nabave fotonaponskih elektrana pokazao je snagu agregiranja manjih projekata. Tim su postupkom pojedinačni Naručitelji dobili znatno povoljnije cijene za opremu i izvođenje radova u odnosu na trenutno stanje na tržištu. Gradovima i Općinama sretno u daljnjoj provedbi ovog projekta s namjerom da njihovi objekti vrlo brzo počnu trošiti električnu energiju dobivenu iz energiju Sunca.”

U okviru projekta, Grad Križevci će izgraditi 6 fotonaponskih elektrana ukupne snage 229 kW. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Grad Križevci iznosi gotovo 246 tisuća eura od čega je gotovo 209 tisuća eura bespovratno. Elektrane će se graditi na zgradi Gradskog društva Crvenog križa, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Dječjeg vrtića Križevci, Osnovne škole „Vladimir Nazor“, sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca i nove sportske dvorane.
Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MWh i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona.

Nove solarne elektrane sufinancirat će se iz programa Energija i klimatske promjene u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma, a rok izgradnje je 9 mjeseci.