Nezavisni vijećnik Igor Frbežar imao je jedno pitanje za gradonačelnika na večerašnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Križevaca.

-Iz medija smo saznali da su jedino grad Križevci ocijenjeni negativno po pitanju transparentnosti proračuna. Prošle godine dobili smo četvorku. Što se promijenilo? – upitao je vijećnik.

Isto pitanje postavio je vijećnik Đuro Kloptan (HDZ). -Zašto su Križevci najnetransparentniji grad u Hrvatskoj? To je objavio Institut za financije Republike Hrvatske – rekao je vijećnik.

Križevački gradonačelnik Mario Rajn kazao je kako je Grad za istu stvar i istu stranicu 2018. godine dobio prošle godine ocjenu 4. Protiv nekih u državi se vode i sudski sporovi, a mi smo jedini dobili jedinicu. Došlo je do previda u metodologiji i zatražili smo zaštitu putem sudskog spora. Metodologija se nije promijenila, a uvodimo još jednu aplikaciju.

Pokrenut ćemo sudski spor zbog blaćenja našeg Upravnog odjela i revnih ljudi koji marljivo rade. I morat ćemo se s Institutom sudski sporiti – rekao je Rajn.

Gradski pročelnik Ivan Biškup dao je dodatno obrazloženje. -Transparentnost se mjeri po pet pokazatelja. Prvi je objava proračunskog vodiča. Drugi pokazatelj je prijedlog proračuna te polugodišnji izvještaj, godišnji izvještaj i izglasavanje proračuna.

Proračunski vodič je uredno na web stranici, a na to nas obvezuje i izjava o fiskalnoj odgovornosti. Imali smo tiskovnu konferenciju na temu prijedloga proračuna – objavljeno je na web stranici. Polugodišnji i godišnji izvještaj imamo koji šaljemo Ministarstvu financija i na njihovim stranicama je to objavljeno. Izglasani proračun uredno je objavljen na našim stranicama i glasniku.

Zatražili smo očitovanje Instituta za financije i pravnu pomoć da se to izmjeni. Mi smo sigurno među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj. Na web stranici objavljujemo i svaku javnu nabavu i sve donacije i sponzorstva – poručio je pročelnik.