Gradonačelnik Čazme, Dinko Pirak, potpisao je u srijedu ugovore o financijskoj potpori za kulturne djelatnosti i kulturno-umjetnička stvaralaštva.

Naime, nakon provedenog Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Čazme za 2023. godinu te sukladno prijedlogu Stručnog povjerenstva za vrednovanje i procjenu programa i projekata iz područja kulture na području Grada Čazme, gradonačelnik Pirak donio je Odluku o dodjeli financijskih sredstava za spomenuto područje djelatnosti.

potpisivanje ugovora cazma (1)

Javno potpisivanje ugovora održano je u Multifunkcionalnom centru u Čazmi. Riječ je o 30.000 eura.

– Riječ je o već tradicionalnom potpisivanju svake godina i drago mi je da ste se prijavili i ove godine. Kao Grad smo zapaženi po vašem djelovanju i radu i svi koji vodite udruge ili pojedinačno vrlo uspješno predstavljate naš grad i zahvaljujem vam na tome – kazao je uvodno gradonačelnik.

pirak

Dodao je kako se godinama kontinuirano povećavaju sredstva za ove djelatnosti. Tako će se ove godine ukupno izdvojiti 1,25 milijuna eura za čazmanske ustanove koje i provode projekte, točnije, dva europska projekta obnove gradskog muzeja te izgradnje kulturnog centra.

– Milijun eura je za dva projekta, dok je dodatnih 250 tisuća eura još za djelovanje naših ustanova u kulturi – kazao je.

Miro Dimić

Od supotpisnika ugovora prvi se obratio Miro Dimić, voditelj Pop Rock škole u Čazmi koji su dobili tisuću eura. Kako je rekao, već 10 godina rade ovdje gdje se odlično osjećaju zbog suradnje s Gradom.

– Proglašeni smo najboljom školom od Čazme do Memphisa. Ove godine planiramo snimanje drugog albuma za djecu dok nam knjiga ‘Mi nismo više klinci’ samo što nije izašla, a od nedavno imamo i novi prostor u kojem možemo jako dobro raditi i ponuditi i nove sadržaje mladim ljudima – objasnio je.

Slađan Lipovec

Nakon njega, okupljenima se obratio samostalni umjetnik, književnik Slađan Lipovec kazavši kako jedinice lokalne samouprave nemaju naviku, poput Čazme, namjenjivati sredstva pojedincima.

– Ove godine ću na prostoru Čazme provesti projekt ‘Pričam ti o Čazmi’, koji je zamišljen kao pisanje legendi ili kratkih priča o suvremenoj Čazmi i to tako što ćemo održati radionice s mladima, npr. u Srednjoj školi Čazmi – objasnio je.

Stjepan Kenđel

U ime Puhačkog orkestra na dodijeljenim sredstvima se zahvalio Stjepan Kenđel, predsjednik Orkestra rekavši kako se dio članova školovao u bjelovarskoj Glazbenoj školi pa mu se ‘rodila’ ideja o pokretanju puhačkog odjela u Čazmi.

– Neka to bude Glazbena škola Bjelovar, ali da je u Čazmi. Naime, ako nemamo 25, 30 i više članova to nije onda orkestar, a dio članova nam stalno odlazi jer djeca idu u srednju školu ili na studije pa bi se na ovaj način taj dio spriječio – objasnio je.

potpisivanje ugovora cazma (3)

Na njega se nadovezao gradonačelnik Čazme rekavši kako je ideja na tragu one koju Grad im s obzirom da su nedavno preuzeli upravljačke ovlasti nad Osnovnom školom Čazma te su krenuli u pripremu dokumentacije za proširenje zgrade iste.

– U novom prostoru razmišljamo o pokretanju glazbene škole, no ne kao ispostave iz nekog drugog grada, nego u potpunosti grada Čazme – kazao je.

višnja sudarević

Višnja Sudarević, tajnica Kulturno umjetničkog društva Sloga iz Miklouša kazala je ponosno da djeluju u malo selu koji sve zajedno imaju 400 stanovnika, no uspijevaju održati vrijedno Društvo te kulturno-tradicijski događaj Zapovjed pod Lipom koji 2020. godine i upisan u nematerijalna dobra Republike Hrvatske.

– Riječ je o nečem što je rijetko i vrijedno i uspijevamo svake godine u kontinuitetu održavati Zapovjed od 1974. godine, a iznos od 5300 će nam sigurno uvelike pomoći jer su troškovi svake godine sve veći – rekla je.

vlado franjević

Na kraju se okupljenima obratio Vlado Franjević, suvremeni hrvatski likovni umjetnik koji se nakon 33 godine vratio iz Lihtenštajna.

– Još sam dobre volje i nešto sam pri snazi pa ću vrlo rado nastaviti u tom stilu dalje ovdje i upravo će me i ova potpora motivirati da konačno radim na međunarodnoj likovnoj koloniji o čemu sam sanjao cijeli život kad sam bio vani, ali mi je bilo teško ovdje nešto organizirati – objasnio je.

 • Ranije spomenutih 29.220 eura iz proračuna Grada Čazme za udruge (društva) i fizičke osobe u kulturi, temeljem prijava pristiglih na Javni poziv, raspodijeljeno je na 10 subjekata:
 • Kulturno umjetničko društvo „Sloga“ Gornji Miklouš 5.310,00 EUR (40.008,20 kn),
 • Kulturno umjetničko društvo „Graničar“ Čazma 5.310,00 EUR (40.008,20 kn),
 • Puhački orkestar Čazma 5.310,00 EUR (40.008,20kn),
 • Udruga Čazmanskih mažoretkinja 3.320,00 EUR (25.014,54 kn),
 • Kulturno umjetničko društvo Čazma 2.655,00 EUR (20.004,10 kn),
 • Franjo Matešin 2.655,00 EUR (20.004,10 kn),
 • Matko Antolčić 1.330,00 EUR (10.020,89 kn),
 • Vlado Franjević 1.330,00 EUR (10.020,89 kn),
 • Pop rock škola 1.000,00 EUR (7.534,50 kn)
 • Slađan Lipovec 1.000,00 EUR (7.534,50 kn)