Ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta (POU) Blanka Poljak Franjković najavili su u četvrtak podizanje kaznene prijave protiv prijašnje ravnateljice Nikoline Luketić Delije zbog navodnih malverzacija za rekonstrukcije POU-a.

Luketić Delija je vodila POU Ogulin od 1993. do 2. siječnja 2018. godine, a Domitrović i Poljak Franjković navode da projekt rekonstrukcije PUO traje više od 20 godina te je za to kroz to vrijeme potrošeno više od 3,3 milijuna kuna. Kažu kako je to treća kaznena prijava protiv bivše ravnateljice, prva je bila 2018., nadopunjena prijava 2019., a za koji dan će biti podnesena nova na 70 stranica.

Trošilo se nenamjenski i netransparentno, tvrdi Poljak Franjković dodajući da prostor PUO-a nije bio uređen kada je preuzimala dužnost, mada se govorilo da je uređenje pri završetku.

Domitrović ističe da se nakon snimke postojećeg stanja 2018. utvrdilo da su računi naplaćeni, a radovi neizvršeni, dok su tijekom inventure nađene nove nepravilnosti.

“Dobar dio opreme kupljen je od Fimi medije i Model prometa, tvrtke u vlasništvu supruga vlasnice Fimi medije. Tada su ispostavljani i plaćani dvostruki računi prema tim tvrtkama, a nekih od otkupljenih eksponata nema”, dodao je Domitrović.

Neki su računi plaćeni za potrebe HDZ-a, poput odlaska na duhovnu obnovu u Međugorje – tri autobusa od 54 mjesta, a POU je tada imao deset zaposlenika.

“U to je vrijeme HDZ vodio članove tamo. Na nekim je dokumentima rukom napisana zabilješka da je novac namijenjen skupštini HDZ-a”, dodao je Domitrović, koji je i predsjednik županijskog SDP-a.

Poljak Franjković dodaje da su bez pravne osnove od 2007. do 2011. isplaćivane akontacije plaća, sklapani su štetni ugovori o najmu i poslovnoj suradnji bez naknada te se fiktivno prikazivalo organiziranje obrazovnih programa.

Prozvana Luketić Delija odbacuje sve optužbe. “Bila sam ravnateljica na čast i ponos. Nije bilo malverzacija i to ću dokazati sudski, ako do toga dođe”, rekla je.