Gradonačelnik Mario Rajn predstavio proračun za 2022. godinu “težak” više od 147 milijuna kuna

16. studenoga 2021. Autor: prigorski.hr Križevci Gradonačelnik Mario Rajn predstavio proračun za 2022. godinu “težak” više od 147 milijuna kuna


Za srijedu, 17. studenoga sazvana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca na kojoj će vijećnici, između ostaloga, raspravljati i o proračunu za 2022. godinu.

Uoči sjednice Vijeća gradonačelnik Mario Rajn sa suradnicima jutros je u maloj vijećnici održao konferenciju za medije, a na kojoj je predstavio najvažnije točke nadolazeće sjednice vijeća odnosno onu središnju, proračun Grada. Prema najavi proračun bi trebao iznositi 147.750.000 kuna.

IMG_9269

Kao najvažnije stavke proračuna Rajn istaknuo je uređenje gradskog stadiona te rekonstrukciju javne rasvjete, a koje će se isfinancirati iz kreditnog zaduženja u iznosu od 15 milijuna kuna. -Gradski stadion je tema koja traje već nekoliko godina, pa je tako nakon rješavanja problematike pomoćnog terena odnosno glavnog kao i atletske staze na red došlo uređenje tribina i poratnih prostorija, koje koristiti NK Radnik Križevci kao naš najveći sportski kolektiv.

Budući da je došlo do promjene cijene materijala, morali smo izmijeniti odluku, a ugovorili smo i povoljniju kamatu, pa smo probili i tu psihološku barijeru, gdje će kamatna stopa iznositi 0,95 posto – kazao je Rajn objasnivši da zbog participacije od 15 milijuna kuna u Aglomeraciji Križevci iz vlastitih sredstava, moraju posegnuti za ovim načinom rješavanja navedenih projekata.

IMG_9270

-Budući da želimo postati energetski neovisni, neutralni i što učinkovitiji, sredstva za javnu rasvjetu financirat će se linijom koja se zove kredit HBOR-a, a za koji nećemo morati izdvajati dodatna sredstva u proračunu, osim onih koje i sada izdvajamo za održavanje tekuće javne rasvjete. Iz uštede će se financirati ulaganje, stoga Ministarstvo financija i ne gleda na ovo kao na kreditno zaduženje – pojasnio je Rajn istaknuvši kako će rekonstrukcija donijeti ruralnim područjima cijelonoćnu rasvjetu, a što su tražili i sami mještani.

IMG_9282

Kao treću važnu točku sutrašnje sjednice, Rajn je istaknuo uspostavu intermodalnog terminala, gdje je Grad dobio početna financijska sredstva za dokumentaciju projekta, a koji bi imao održivi razvoj za grad. Tu je i projekt SPARK, koji se nastavlja na projekt Futur Hub. -Tu završavamo građevinski kompleks, koji će imati svoje utjelovljenje u zvjezdarnici, koja će se koristiti za popularizaciju znanosti – kazao je Rajn.

IMG_9285

U proračunu se nalazi i projekt završetka dogradnje Gradskog vrtića, a povećavaju se i subvencije za vrtiće, uspostavljanje produženog boravka u OŠ Vladimir Nazor, gdje će Grad sufinancirati djelatnika. Nadalje, Rajn je najavio rekonstrukciju Ulice Ivana Viteza, Zagorske ulice (u sklopu Aglomeracije), parking u Ulici Frana Gundruma, rekonstrukcija Ulice Stjepana Radića (krajem godine).

IMG_9278

 

U svim spomenutim ulicama ujedno ide i rekonstrukcija vodovoda, a u planu je i zamjena salonitnih cijevi, gdje one još postoje, a u suradnji s Hrvatskim vodama širi se, mimo Aglomeracije, i vodovodna mreža, tako da kreće postavljanje vodovoda u Karanskom brdu, Ivanec Križevački, a slijedi i izmještanje vodova na križanju kod Plodina, zbog izgradnje kružnog toka, kojeg će financirati Hrvatske ceste.

IMG_9271

Sutrašnja sjednica održat će se videokonferencijskim putem, a početak je u 18 sati.

IMG_9274