Za srijedu, 17. studenoga sazvana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca na kojoj će vijećnici, između ostaloga, raspravljati i o proračunu za 2022. godinu.

Uoči sjednice Vijeća gradonačelnik Mario Rajn sa suradnicima jutros je u maloj vijećnici održao konferenciju za medije, a na kojoj je predstavio najvažnije točke nadolazeće sjednice vijeća odnosno onu središnju, proračun Grada. Prema najavi proračun bi trebao iznositi 147.750.000 kuna.

IMG_9269

Kao najvažnije stavke proračuna Rajn istaknuo je uređenje gradskog stadiona te rekonstrukciju javne rasvjete, a koje će se isfinancirati iz kreditnog zaduženja u iznosu od 15 milijuna kuna. -Gradski stadion je tema koja traje već nekoliko godina, pa je tako nakon rješavanja problematike pomoćnog terena odnosno glavnog kao i atletske staze na red došlo uređenje tribina i poratnih prostorija, koje koristiti NK Radnik Križevci kao naš najveći sportski kolektiv.

Budući da je došlo do promjene cijene materijala, morali smo izmijeniti odluku, a ugovorili smo i povoljniju kamatu, pa smo probili i tu psihološku barijeru, gdje će kamatna stopa iznositi 0,95 posto – kazao je Rajn objasnivši da zbog participacije od 15 milijuna kuna u Aglomeraciji Križevci iz vlastitih sredstava, moraju posegnuti za ovim načinom rješavanja navedenih projekata.

IMG_9270

-Budući da želimo postati energetski neovisni, neutralni i što učinkovitiji, sredstva za javnu rasvjetu financirat će se linijom koja se zove kredit HBOR-a, a za koji nećemo morati izdvajati dodatna sredstva u proračunu, osim onih koje i sada izdvajamo za održavanje tekuće javne rasvjete. Iz uštede će se financirati ulaganje, stoga Ministarstvo financija i ne gleda na ovo kao na kreditno zaduženje – pojasnio je Rajn istaknuvši kako će rekonstrukcija donijeti ruralnim područjima cijelonoćnu rasvjetu, a što su tražili i sami mještani.

IMG_9282

Kao treću važnu točku sutrašnje sjednice, Rajn je istaknuo uspostavu intermodalnog terminala, gdje je Grad dobio početna financijska sredstva za dokumentaciju projekta, a koji bi imao održivi razvoj za grad. Tu je i projekt SPARK, koji se nastavlja na projekt Futur Hub. -Tu završavamo građevinski kompleks, koji će imati svoje utjelovljenje u zvjezdarnici, koja će se koristiti za popularizaciju znanosti – kazao je Rajn.

IMG_9285

U proračunu se nalazi i projekt završetka dogradnje Gradskog vrtića, a povećavaju se i subvencije za vrtiće, uspostavljanje produženog boravka u OŠ Vladimir Nazor, gdje će Grad sufinancirati djelatnika. Nadalje, Rajn je najavio rekonstrukciju Ulice Ivana Viteza, Zagorske ulice (u sklopu Aglomeracije), parking u Ulici Frana Gundruma, rekonstrukcija Ulice Stjepana Radića (krajem godine).

IMG_9278

 

U svim spomenutim ulicama ujedno ide i rekonstrukcija vodovoda, a u planu je i zamjena salonitnih cijevi, gdje one još postoje, a u suradnji s Hrvatskim vodama širi se, mimo Aglomeracije, i vodovodna mreža, tako da kreće postavljanje vodovoda u Karanskom brdu, Ivanec Križevački, a slijedi i izmještanje vodova na križanju kod Plodina, zbog izgradnje kružnog toka, kojeg će financirati Hrvatske ceste.

IMG_9271

Sutrašnja sjednica održat će se videokonferencijskim putem, a početak je u 18 sati.

IMG_9274