Na poziv organizatora, gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn sudjelovao je na Energetskom samitu koji je održan u gradu Neumu u Bosni i Hercegovini prošlog tjedna.

Samit je okupio ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice.

Kroz ovaj Energetski samit održani su brojni paneli i radionice na temu obnovljivih izvora energije, a gradonačelnik Mario Rajn sudjelovao je na panelu pod nazivom „Akcija za energetske zajednice u BiH“. Cilj ovog panela bio je predstaviti inovativne energetske projekte koji se provode na lokalnoj razini pa je stoga gradonačelnik spomenuo projekt Križevačkih sunčanih krovova kojim su građani kroz kampanju grupnog ulaganja financirali postavljanje solarnih elektrana na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka te Gradske
knjižnice „Franjo Marković“. Govorio je i o pokretanju Energetsko-klimatskog ureda, sufinanciranju projektne dokumentacije za izgradnju solarne elektrane na krovovima obiteljskih kuća, ali i sufinanciranju same izgradnje solarnih elektrana građanima. Pored
toga, rekao je da su Križevci otišli još korak dalje ove godine kampanjom u kojoj su građani iz cijele Hrvatske kroz članske uloge u energetskoj zadruzi ZEZ Sunce u samo desetak dana osigurali 140 tisuća eura za izgradnju solarne elektrane na krovu Gradske tržnice.

rajn bih

Osim gradonačelnika, na panelu su sudjelovali Jurgen Neubarth, direktor E3 Consult, Minela Isaković, savjetnica za energiju GIZ, Vjekoslav Domljan, konzultant Centra za regionalne ekonomske studije i Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko Distrikta.

Energetski samit organizirali su Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Veleposlanstvo Republike Češke u BiH, Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Britanska ambasada.