U Vrbovcu se ponovno čeka na mjesto u vrtiću. Naime, kako je gradonačelnik Vrbovca, Denis Kralj kazao, iako su lani otvorili novi vrtić u Vrbovcu koji pohađa 100-tinjak djece i nakon što su po prvi put u više od 20 godina uspjeli upisati u gradski vrtić svu prijavljenu djecu, ove godine u gradskom vrtiću opet su se vratile liste čekanja.

– Ono što je pri tome zabrinjavajuće je broj djece koji je ostao neupisan – gotovo je jednak broju neupisane djece koju smo imali prije gradnje vrtića u Jugu. Očito je trend da sve više naših građana šalje djecu u vrtić. Mi smo u gradnju vrtića u Jugu uložili 13 milijuna kuna, plus kaj godišnje izdvajamo gotovo 10 milijuna kuna za plaće zaposlenika vrtića i smještaj djece u drugim vrtićima – kazao je.

Riječ je o značajnom novcu za vrbovečki gradski proračun i pitanje je koliko dugo će moći pratiti takav rast troškova jer su oni još prije 5 godina bili 93 posto manji.

– Ipak, naša je odluka još uvijek da ulaganje u djecu i mlade obitelji nema alternativu. Želimo da naš grad bude ugodno mjesto za život – zaključio je.

Gradski vrtić Vrbovec trenutno ima 16 skupina djece. Dodatno još financiraju smještaj djece kod časnih sestara – Dječji vrtić Dobri, obrt dadilja Palčić te smještaj djece u vrtićima na području drugih općina i gradova. U planu je i gradnja novog vrtića s tri skupine u Luki i vrtića s dvije skupine djece u Lonjici.

– Nažalost i tu nailazimo na probleme jer je dostupno puno manje novaca iz EU fondova za gradnju novih vrtića. Za vrtić u Jugu smo dobili 90 sredstava, a sad nam se nudi samo oko 30 posto troškova gradnje novih objekata. Nadam se da ćemo s gradnjom novih vrtića uskoro krenuti, da ćemo dobiti ta umanjena EU sredstva i da se ovakve tužne objave neće ponavljati – napomenuo je.