Gradonačelnik Košćec predstavio novi Strukovni centar za srednjoškolce

19. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Gradonačelnik Košćec predstavio novi Strukovni centar za srednjoškolce


Zahvaljujući dobroj suradnji Srednje škole Dragutina Stražimira i Grada Svetog Ivana Zeline, veseli me najava još jednog vrijednog projekta koji je spreman za izgradnju, napisao je na facebook stranici Svetog Ivana Zeline, gradonačelnik tog grada Hrvoje Košćec.

– Hvala Martini Zerec, ravnateljici Srednje škole Dragutina Stražimira, na podršci i pomoći da zaživi inicijativa za pokretanje izgradnje radionica za održavanje praktične nastave te poljoprivrednog spremišta. Radi se o zgradi koja će se graditi iznad srednje škole, na prostoru između vanjskog dvorišta i školskog plastenika. Cilj nam je osigurati odlične prostorne i materijalne uvjete za učenike strukovnih zanimanja i time ne samo zadržati djecu u našem gradu, nego im i omogućiti izobrazbu zahvaljujući kojoj će odmah nakon školovanja moći lakše naći i započeti posao – naveo je.

Poljoprivredno spremište omogućit će sigurno čuvanje poljoprivrednih alata, strojeva i opreme, za što škola trenutno koristi gradski prostor. Srednja škola Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini upisuje učenike u četverogodišnje programe opće gimnazije, agrotehničara i tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, ali i u trogodišnja strukovna zanimanja kao što su strojobravar, automehaničar, stolar, elektroinstalater, plinoinstalater i dr., ovisno o dogovorenom planu upisa.

– Imamo li na umu da gotovo 70% učenika zelinske srednje škole pohađa neki strukovni obrazovni program, bilo četverogodišnji, bilo trogodišnji, svjesni smo činjenice da je potrebno raditi na podizanju kvalitete prostornih i materijalnih uvjeta u kojima se oni obrazuju, a upravo će se to postići realizacijom ovog projekta. Pored toga, obavljanje stručne prakse i napredna edukacija učenika u novom, suvremenom okruženju, strukovno će obrazovanje zasigurno učiniti i atraktivnijim svim dionicima, kako učenicima i njihovim roditeljima, tako i nastavnicima – naglasio je.

Dodao je kako se od suvremenog radnika traži stručnost i educiranost u različitim područjima, a jedno od onih koji će se zasigurno u budućnosti razviti je i područje energetike i ekologije. Nova će zgrada biti energetski učinkovita, opremljena suvremenim sustavima za upravljanje i kao takva bit će najbolje okružje za buduće majstore u podsektorima strojarstva, obrade drva i elektrotehnike.

– Na našu inicijativu pokrenuti su glavni i izvedbeni projekti u čijem je sufinanciranju sudjelovala i Zagrebačka županija, kao osnivač škole. Građevinsku dozvolu smo već ishodili i sljedeći korak je raspisivanje natječaja i gradnja čiji će postupak i trošak preuzeti Županija. Ovo je konkretan primjer kako Grad Sveti Ivan Zelina može i želi pomoći u područjima za koje nije izravno nadležan – poručio je.

Facebook Comments