Gradonačelnik Janči najavio da uskoro kreću radovi na izgradnji sortirnice i kompostane

11. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Gradonačelnik Janči najavio da uskoro kreću radovi na izgradnji sortirnice i kompostane


Grad Đurđevac i Komunalne usluge Đurđevac zajednički su prijavili projekt izgradnje i opremanja sortirnice, komopostane, nabavu komunalnih vozila, kanti i spremnika.

-Za projekt kompostane je potpisan ugovor, a sortirnica prošla sve kontrole te se čeka potpis ugovora, te će uskoro krenuti i prvi radovi na izgradnji – najavio je gradonačelnik Janči

Izgradit će se dva postrojenja za gospodarenje otpadom namijenjeni razvrstavanju, obradi i skladištenju, sortirnica za odvojeno prikupljeni komunalni otpad i kompostana za odvojeno prikupljeni biootpad. Ukupna vrijednost projekata iznosi 14 mil. kuna, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose oko 8 mil. kuna dok je preostali dio od 6 mil. kuna osiguran u proračunu Komunalnih usluga i Grada Đurđevca.

Uspostaviti će se dodatni kapaciteti za recikliranje otpada na našem odlagalištu otpada čime će se direktno pridonijeti povećanju stope recikliranja. Postrojenja će biti smještena na lokaciji postojećeg odlagališta komunalnog otpada Peski.

-Računamo da će nam dvije godina biti dovoljno za izgradnju sortirnice, ali i kompostane koja je predviđena s kapacitetom od 4000 tona godišnje. To je količina biološkog materijala koji se nalazi u miješanom komunalnom otpadu građana i koja se s površinama nalazi na području Grada. Ovi projekti predstavljaju još jedan korak u cjelovitom rješavanju gospodarenja otpadom u gradu Đurđevcu te zajedno s projektima nabave vozila te spremnika za odvojeno prikupljanje otpada osigurava samostalnost i samodostatnost našeg sustava. Realizacijom ovih projekata dolazimo do cilja da budemo zeleni europski grad koji na odgovoran i održiv način gospodari otpadom – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Facebook Comments