Gradonačelnik Jakšić: ‘U top 10 gradova smo po povlačenju EU sredstava, a zaduženost grada danas je 10 milijuna kuna’

13. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Gradonačelnik Jakšić: ‘U top 10 gradova smo po povlačenju EU sredstava, a zaduženost grada danas je 10 milijuna kuna’


Danas u popodnevnim satima u Domu mladih u Koprivnici održana je 26. sjednica Gradskog vijeća Grada Koprivnice gdje su oporbeni vijećnici imali mnoštvo pitanja za koprivničkog gradonačelnika i saborskog zastupnika Mišela Jakšića.

jaksic

Među ostalom raspravljalo se o davanju suglasnosti i jamstva za zaduženje Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac, kratkoročnom zaduživanju Grada Koprivnice, prihvaćanje Izvješća o radu gradonačelnika za prvu polovicu godine te donošenje polugodišnjeg izvještaja o izvršenju gradskog proračuna za 2020. godinu.

HSS-ovac Nenad Martinaga kazao je kako je Grad u proteklom razdoblju sklapao sporazume s Hrvatskim cestama te ga je zanimalo jesu li ti radovi realizirani i u kojoj su fazi.

semper

– Unazad godinu dvije imamo intenzivnu komunikaciju s Hrvatskim cestama na nekim projektima gdje smo se kao grad ponudili i spremni smo biti partner, snositi dio troškova s namjerom da određeni projekti idu brže i da ih čim prije realiziramo- kazao je Jakšić te dodao.

– Ono što nam dolazi prvo je rotor Sabolićeva gdje je raspisana javna nabava od strane Hrvatskih cesta. Mi smo odradili sve na što smo se obvezali i došli smo do građevinske dozvole. Vrijednost samog rotora trebala bi ti oko 6 milijuna kuna i možemo u narednih nekoliko mjeseci očekivati početak radova.

– Drugi rotor Zagrebačka isto tako smo odradili sve što se tiče grada, izdana je građevinska dozvola i izgradnja bi trebala krenuti u 2021. godini, zajedno s rekonstrukcijom nadvožnjaka koja je u planu Hrvatskih cesta. Naša želja i Hrvatskih cesta bila je i da to krene u 2020. Godini, no zbog korone su se stvari rastegle – pojasnio je gradonačelnik.

jaksic2

– Sljedeće je pješačko biciklistička staza Štaglinec – Draganovec – Starigrad. Isto tako odrađeno sve od strane grada i izdana građevinska dozvola. Vrijednost projekta je 2,6 milijuna kuna i u razgovorima smo kako to staviti u plan Hrvatskih cesta ili ići na neki vid zajedničkog financiranja kako bismo ubrzali projekt.

– Sljedeće su podhodnici ispod magistrale Draganovec – Starigrad. Za to smo došli do lokacijske dozvole i imamo idejni projekt, rješavaju se imovinsko-pravni odnosi. Vrijednost svakog podhodnika je 5,5 milijuna kuna s PDV-om i voljeli bismo tu priču spojiti s pješačko-biciklističkom stazom uz samu magistralu. Imamo aktivnu komunikaciju vezanu i uz stvaranje našeg prostornog plana zapadne i južne zaobilaznice grada Koprivnice i krak brze ceste od Križevaca do Vojakovačkog Kloštra u duljini 7,5 kilometara vrijednosti 230 milijuna kuna plus PDV – za kraj rekao je Jakšić.

HDZ-ovac Ernest Forjan osvrnuo se na prostor kraj Obrtničke škole za koji je rekao da predstavlja ruglo za grad i njezine stanovnike.

forjan

– Na tom prostoru ne poduzima se ništa ni po kvaliteti ni po sadržaju, čak je i opasan za naše najmlađe. Možemo li mi kao grad poduzeti nešto po tom pitanju s obzirom da taj prostor nije pod ingerencijom grada? U predizbornom programu gradonačelnika je stavka Odbor za budućnost. Jedna od aktivnosti je rješavanje financijskog stanja proračuna grada Koprivnice. Do kada ćemo se i u kojoj mjeri mi kao jedinica lokalne samouprave zaduživati – upitao je Forjan gradonačelnika koji je lopticu prebacio na Županijsku upravu.

– Ja se s vama u načelu slažem, uputit ćemo to na župana Korena i zamjenika Ljubića i pitati kakvi su njihovi planovi s tim prostorom. Mi ne možemo ulaziti u taj prostor ako sam vlasnik tih čestica u njih ne ulaže. Ni vi ni ja ne znamo kakvi su planovi županije s Centrom kompetencija pa ćemo vidjeti kako će se i hoće li se to uklopiti u ono za što su povučena europska sredstva – odgovorio je Jakšić Forjanu te pojasnio.

– Odbor za budućnost ili gradsko stanje u financijama iliti zaduženost, razvoj grada, životni standard pitanje je kao naručeno. 2011. ili 2012. godine zaduženost grada bila je otprilike 120 milijuna kuna. U tom periodu izgrađeni su bazeni, pročistač, gradila se škola, mrtvačnica, Palača pravde, Sveučilište Sjever. To je tako bilo i funkcioniralo, je li se moglo što drukčije napraviti teško mi je o tome govoriti – rekao je Jakšić.

jaksic3

– Predzadnjom poreznom reformom uzeto nam je 17 milijuna kuna, dok se nekome tko je 30 kilometara od nas doda 15 bez nekog obrazloženja. Vidjet ćemo što donosi nova porezna reforma – kazao je.

– Kad pričamo o standardu u Koprivnici ona slovi za jedan od gradova s najvećim stupnjem kvalitete života u Republici Hrvatskoj. Nema prirez, cijene komunalija jedne su od najnižih u Hrvatskoj, svi studenti dobivaju redovno stipendije, milijun kuna za besplatne radne bilježnice i bilježnice. Ima jedne od najnižih cijena vrtića u Republici Hrvatskoj, uveli smo model za drugo i treće dijete gdje je isto tako otišlo nekoliko stotina tisuća kuna. Pet milijuna kuna gradskih sredstava otišlo je za pomoć Dječjem vrticu Tratinčica, privatnim vrtićima i dadiljama koji u vrijeme korona krize nisu mogli raditi.

– Tu su i svi naši socijalni programi, božićnice i uskrsnice za naše umirovljenike. Komunalni standard, pokrivenost vodovoda i kanalizacije među najvećim je u Republici Hrvatskoj. Zaduženost grada Koprivnice danas je 10 milijuna kuna. Mjerljiva zaduženost je 3,1 milijuna kuna, sve ostalo je vezano uz EU projekte. Koprivnica je u top 10 gradova po povlačenju sredstava iz EU fondova – zaključio je gradonačelnik.

Vijećnik Željko Šemper (HSU) upitao je gradonačelnika hoće li do 2021. godine krenuti gradnja osnovne škole na Podolicama.

semper2

– Procjenjena vrijednost Osnovne škole Podolice s pripadajućom sportskom dvoranom je 42,5 mil kuna plus PDV. Mi smo proveli javnu nabavu i stigle su tri ponude te su sve tri ispod procijenjene vrijednosti. Dokumentacije su u završnom pregledu od strane naših stručnih službi i u narednih 15-tak dana se očekuje potpisivanje ugovora za projektiranje i izgradnju škole. Naš plan je da u narednih tri do šest mjeseci prva lopata bude zakopana te u godinu dana dobijemo novu školu s pripadajućom sportskom dvoranom – istaknuo je Jakšić te dodao kako će tu investiciju financirati sami.

– Dobili smo obećanje od premijera Plenkovića da je država spremna se uključiti u dvoranu Đuro Ester i OŠ Podolice s dvoranom kroz trošak opremanja. Planiramo dio sredstava dobiti i preko Fonda za oporavak i razvoj, ali o tome ćemo kada dođe vrijeme – rekao je Jakšić.

HDZ-ovac Goran Kovačić gradonačelnika je upitao kada će biti ucrtane zebre u naselju Miklinovec te hoće li se u naselju Brežanec, na sporednoj cesti između Goričke i poduzetničke zone, postaviti dodatni sloj koji se trenutno stavlja po makadamskim cestama u Koprivnici.

kovacic2

Gradonačelnik je kazao kako je lakše početi graditi novu školu nego ucrtati zebru na cesti.
– Mi smo elaborat naručili, dobit ćemo ga skoro, nakon toga on ide policiji. Što će se tada dogoditi ne znam, no u proceduru je poslana. Što se tiče naselja Brežanec tamo je dosta podijeljena situacija među susjedima što žele s tom prometnicom.

Od onih koji ne žele da to pošljunčavamo, niti krpamo grabe, jer se onda tamo puno manje voze, do onih koji žele asfalt. Druge godine Koprivničke vode idu u rješavanje komunalne infrastrukture, to je veliki grad i tamo je centar – za kraj kazao je koprivnički gradonačelnik.

vijece10 vijece11 vijece12 vijece13 vijece14

martinaga

vijece1 vijece2 vijece3 vijece4 vijece5 vijece6

Facebook Comments