GRADONAČELNIK JAKŠIĆ PRIZNAO ‘Otpad iz Samobora mora se voziti kako bi dobili 14 milijuna kuna od EU’

22. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno GRADONAČELNIK JAKŠIĆ PRIZNAO ‘Otpad iz Samobora mora se voziti kako bi dobili 14 milijuna kuna od EU’

foto: Matija Gudlin/HaloPix/PIXSELL


Nakon što je naš portal objavio tekst u kojem je koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić uhvaćen u laži oko projekta izgradnje nove kompostane u Herešinu, gdje je prije nešto više od pola godine mještanima Herešina tvrdio kako je iz Samobora došlo samo tri kamiona biootpada te kako dovoz otpada iz ostalih dijelova Hrvatske neće biti poslovna praksa Komunalca, danas na sjednici Gradskog vijeća opet drugačija priča.

Kompostana Herešin glavna tema Gradskog vijeća

Na lijevoj nozi Jakšića je danas uhvatio vijećnik Dragutin Jeđud koji je gradonačelnika upitao u kojoj je fazi izgradnja kompostane. Odmah na početku svog izlaganja gradonačelnik je bio vidno uzmeniren što mora pričati o ovoj temi pa se pokušao opravdati kako svaki potez u gospodarenju otpadom izaziva raspravu, ali da bez obzira na to u Koprivnici se razvrstava visok postotak otpada.

– Prema zadnjim podacima Koprivnica je na 57 posto razvrstavanja otpada, što znači da smo na trećem mjestu po razvrstavanju otpada. Vlada je isplanirala da do 2030. godine na nacionalnoj razini dođemo na 60 posto razvrstavanja otpada, dok je Koprivnica jedan od rijetkih gradova koji ne dobiva kaznu koju dobivaju proračuni gradova pa zatim i sami građani – kazao je Jakšić i pojasnio što točno spada u biootpad te što se smije odlagati u Herešinu.

– Bitno je naglasiti da je prošle godine u Herešin došlo 5232 tona biootpada koji je zaprimljen na kompostani. Od toga je iz Samobora došlo 25 kamiona biootpada, a ove godine do sad su došla tri kamiona. Svjesni smo da mještane Herešina opterećuje taj kamionski promet, no u planu je izgradnja nove prometnice koja bi rasteretila Herešin – istaknuo je koprivnički gradonačelnik i s time takoreći priznao kako kamioni iz Samobora redovito pristižu, iako je mještanima Herešina prije šest mjeseci tvrdio drugačije.

Svoju izjavu gradonačelnik je pokušao opravdati činjenicom kako se samoborski biootpad mora uvoziti da bi Koprivnica dobila 14 milijuna kuna iz europskih fondova. Podsjetimo, kako je za sličnu stvar Jakšić za vrijeme prošlih lokalnih izbora optuživao župana Darka Korena da od Podravine zajedno s HDZ-om želi napraviti najveće smetlište u zemlji, dok sada istom retorikom pokušava obraniti svoj projekt.

Na izlaganje Jakšića osvrnuo se i vijećnik Ivica Suvalj koji je upozorio gradonačelnika kako se jedna mještanka Herešina požalila da svaki dan pored njezine kuće prođe desetak kamiona te da joj je čak i kuća oštećena zbog toga.

Na pitanje Suvalja koliko točno kamiona prolazi svaki dan Herešinom Jakšić opet nije konkretno odgovorio, već je pokušao izbjeći odgovor ponovivši službene podatke o broju kamiona. Nakon toga kazao je da je moguće da dođe do povećanog broja na nekim prometnicima.

– Tamo je i vodocrpilište i reciklažno dvorište. Može nam se vrlo često dogoditi da neki kamioni koriste zaobilazne pravce zbog nečega sasvim drugoga, što je u posljednje vrijeme česta pojava u nekim od prigradskih naselja – pojasnio je Jakšić.

jaksic misel2

Koprivnički gradonačelnik osvrnuo se i na neugodne mirise iz kompostane koji su učestaliji za vrijeme ljeta.
– Iako u ljetnom periodu dolazi do povremenih neugodnih mirisa iz kompostane, ona će se s vremenom staviti u zatvoreni prostor kako ne bi zaudarala, a to će spriječiti narušavanje kvalitete života Herešinčana.

Grad i Komunalac i dalje ne odgovaraju na medijske upite oko kompostane

Na kraju prvog dijela aktualca gradonačelnik Jakšić priznao je da kompostana zapravo ima dozvolu za 14.000 tona otpada, dok je projekt zatvorene kompostane prijavljen na 9.000 tona biootpada.

beljak jaksic

foto: Facebook HSS

Prema jednostavnoj kalkulaciji to bi značilo da je trenutni kapacitet kompostane dva puta već od onog što reciklažno dvorište trenutno prima. Prema tome može se zaključiti, a posebice ako uzmemo u obzir dosadašnje trendove dovoza otpada iz Samobora, kako će Herešin u budućnosti zaista primati biootpad iz cijele Hrvatske.

I naposljetku bitno je istaknuti da nam Uprava Komunalca još nije dostavila ključne podatke oko dovoza biootpada iz Samobora, niti su nam dostavili feasibility studiju koja je jedina relevantna za ovakvu problematiku.

 

Facebook Comments