Prošla je godina dana od novog mandata zelinskog gradonačelnika, a bliže se i Svetoivanjski dani u Svetom Ivanu Zelini pa smo iskoristili dvostruku prigodu da razgovaramo s Hrvojem Košćecom.

Koje projekte biste istaknuli unazad godinu dana ?

U proteklih godinu dana nastavljani su projekti koji su pokrenuti prije izbora. Projekti su nastavljeni s realizacijom i nastavili smo s pripremom projekata za razdoblje pred nama. Prije izbora smo krenuli s pripremom provedbenih programa za razdoblje 2021. – 2025. i tu je navedeno što planiramo realizirati.

Od 1. siječnja 2022. godine krenuli smo s platformom otvoreni grad i u proračunu se vide sve stavke proračuna po kategorijama i grupama. Svaka transakcija, svako naše plaćanje se odmah drugi dan vidi. Građanima smo omogućili servis da mogu vidjeti svoje obaveze prema gradu i svi koji imaju sustav E – građanin mogu to vidjeti.

koscec

Od projekata moram spomenuti Regionalni vodoopskrbni sustav. Trenutno smo u zadnjoj godini provedbe i do kraja 2022. godine trebali bi se završiti radovi na izgradnji vodoopskrbne mreže u dužini od 65 kilometara i planirano je 1500  besplatnih priključaka za kućanstava, a pola priključaka je već provedeno. Projekt iznosi 65 milijuna kuna i većinom je financiran europskim sredstvima i interes za priključke je dobar.

Na vrijeme smo na nivou istoka županije krenuli u objedinjavanje sedam tvrtki i stvorili tvrtku Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije i dobili smo priliku da imamo više od milijardu kuna projekata odvodnje i vodovoda. Svaki grad je ravnopravan i svaki grad raspolaže sredstvima koje je skupio naknadom za razvoj. Među 4 grada i 10 općina nema nikakvih problema u funkcioniranju.

Riješili smo i nogostup uz DC3 u Kominu, tamo prosječno dnevno prođe 8000 vozila. To je prva od četiri dionice na sjevernom dijelu od Zeline do Komina i ta dionica duga je 750 metara.

-Projekt Vatrogasnog centra je započeo prije dvije godine i za tri mjeseca bi trebao biti u potpunosti dovršen. Dogradili smo stare vatrogasne garaže, proveli smo hidroizolaciju kompletne zgrade i dodali još jednu etažu. Dvorana je od 250 kvadrata s tehničkim i sanitarnim prostorima. Koristit će ga DVD Zelina, ali i ostale udruge kojima će trebati za održavanje aktivnosti i manifestacije.

Projekt zelinskog multifunkcionalnog centra vrijedan je 10,7 milijuna kuna i u potpunosti je financiran europskim sredstvima. Riječ je o Centru za prevenciju s knjižnicom i zavičajnom zbirkom. Tu će biti sjedište Crvenog križa i održavat će se programi za djecu slabijeg imovinskog stanja, djecu bez roditelja i starije osobe od 55 godina. Knjižnica će biti dostupna korisnicima i svim građanima. Multimedijalna knjižnica će biti mjesto gdje će se moći učiti, održavati radionice, slikati, dječja igraonica bit će namijenjena za edukaciju. Grubi građevinski radovi su pri kraju te je za manje od godinu dana planiran potpuni završetak

Završili smo i projekt višenamjenskog sportskog parka, imamo jedno igralište igralište za rukomet i može se igrati hokej, dva su košarkaška igrališta i igralište za badminton. Nabavljen je balon koji će služiti sportašima u zimskim mjesecima i bit će namijenjen zelinskim sportskim udrugama. Pored toga je i biciklistička fun track staza. Igralište ima i rasvjetu.

koscec2

Započeli smo veliki projekt konstruktivne obnove Gradskog muzeja koji je stradao u potresu. Došlo je do popuštanja konstruktivnih elemenata i europskim sredstvima od 12 milijuna kuna u stopostotnom iznosu radovi se započeli i dobro napreduju. Tijekom radova nalazimo dosta iznenađenja, jer se prije 70-ak godina štedilo na građevinskom materijalu i vrlo je neujednačena bila gradnja tog prostora.

Vrtićanci, studenti, umirovljenici

Nastavili smo sa stipendiranjem najboljih studenata. Grad daje 15 stipendija po kriteriju izvrsnosti i 5 po socijalno-ekonomskom statusu. U suradnji s Dječjim vrtićem Proljeće provodimo projekt “Vrtić po mjeri obitelji”. Projektom je omogućeno da vrtić radi do 21 sat i roditelji koji kasno dolaze kući mogu biti mirni oko brige za svoju djecu. Ta mjera je financirana u stopostotnom iznosu europskim sredstvima.

koscec hrvoje

Pučko otvoreno učilište provodi projekt pod nazivom od 5 do 115. Riječ je o projektu socijalnog uključivanja mladih i starijih osoba od 54 godine na području Svetog Ivana Zeline. Cilj je da se što više korisnika druži uz učenje novih vještina. Svi koji su se uključili su se oduševili. Umirovljenici koji kroz program vježbaju osjećaju se puno bolje, ali tu se održavaju i programi plesnih radionica, fotografski tečajevi, likovne radionice, predavanja za treću životnu dob, uče o korištenju računala, mobilnih uređaja, škola stranih jezika i brojni drugi programi.

Turistički razvoj Svetog Ivana Zeline

Poznato je da Zelina ima dugu tradiciju koja ima stagnaciju prestankom rada zelinskih bazena. Proaktivnim pristupom od 2 smo došli do 30 objekata za smještaj turista. Ima tu kuća za odmor koje mogu primiti 5-8 osoba i jako su dobro popunjeni. Svake godine imamo dvoznamenkasti rast dolazaka i noćenja. Ta činjenica je bila dobra i za eno-gastronomsku ponudu. Prošle godine smo izradili gastro filmić s prezentacijom autohtone hrane, a ove godine smo predstavili novih pet restorana koji nude svoja, ali i standardna jela. Cilj nam je približiti eno-gastro ponudu turistima.

Kako vidite Sveti Ivan Zelinu “sutra”?

Bitno je ono što vide građani, a vide veliki napredak. Dugo se prigovaralo da Zelina stoji, a danas s ponosom možemo reći da Zelina ide naprijed. Uz nabrojene projekte radimo i na uređenju prometa ispred osnovne škole pa idu nogostupi u Paukovcu i uz državnu cestu, cesta u Vinogradskoj ulici. Ima dosta i privatnih investicija, a 23. lipnja otvara se veliki trgovački centar Park Zelina na više od 8500 kvadrata. Investicije su u nove proizvodne hale u Donjoj Zelini i Svetoj Heleni.

koscec4

Zelinu vidim kao ljepoticu Prigorja, mjestom ugodnim za život, zelenim gradom, sa zdravim okruženjem i cilj je da tako to i ostane i da ljudi imaju gdje raditi. Mi smo tu da ljudima olakšamo egzistenciju, a imamo veliku ekspanziju višestambenih zgrada. S malim izmjenama urbanističkog plana od 2017. godine svake godine imamo sve više novoizgrađenih stanova. Zelina nije tipična za višestambene zgrade, ali mlade obitelji se sve više odlučuju za stanove. Naš prostorno -urbanistički plan ograničava visinu gradnje i ostat ćemo i dalje u pitomom prigorskom okruženju. Prizemlje plus dva kata ili potkrovlje  je dozvoljeno, jer nam je bitno očuvanje našeg okoliša.

Svetoivanjski dani

Ove godine imamo pet dinamičnih dana, pet koncerata od rocka, popa i tamburaša. Zelina ima jako puno udruga koje žele promovirati što rade pa će biti modna revija, turnir u nogometu, srednjovjekovna radionica, dječji dan, vilinska večer, oldtimer susret, vatrogasno natjecanje, ručak na ribnjaku, seoska olimpijada starih sportova, gađanje glinenih golubova na streljani i biciklijada. U nastavku pogledajte program. Svi koji dođu mogu provesti ugodan dan u Svetom Ivanu Zelini, prošetat se, biciklirati i na kraju doći u grad i zabaviti se.

zelina2