Dario Hrebak (HSLS), gradonačelnik Bjelovara upozorio je na problematičnu situaciju koja se dogodila s gradnjom zaobilaznice rekavši kako se takvo što u povijesti Hrvatskih cesta nije desilo.

– Cesta vrijedna 70 milijuna kuna će možda stajati zatvorena godinama. Naime, došli su nam ljudi iz Hrvatskih cesta i ostali smo neugodno iznenađeni. Sada ću reći otvoreno, pa tko se ljutio, ljutio. Razlog je što se promjenom htjelo u Hrvatskim cestama napraviti kraća cesta, logičniji smjer, no izmjenom županijskog prostornog plana javio se jedan nezadovoljni građanin i rekao da bi to stvaralo preveliku buku – kazao je i dodao kako je taj građanin, Nenad Nekvapil, gradski vijećnik SDP-a. Naglasio je kako su u Cestama rekli da im se to nikada nije dogodilo, da jedan jedini građanin zaustavi projekt.

– Ajde, da ste barem peticiju napravili pa da određeni broj građana stoji iza toga – istaknuo je. Prozvani Nenad Nekvapil odmah se javio za repliku gradonačelniku, no predsjedavajući zamjenik predsjednika Gradskog vijeća, Antun Korušec (ABB) nije mu dopustio rekavši kako poslovnik vijeća ne dopušta javljanje vijećnika u Aktualnom satu tijekom pitanja koja nije sâm postavio.

Inače, 15. travnja trebala bi početi gradnja ceste Farkaševac – brza cesta i više od 30 milijuna vrijedni radovi Farkaševac – Gudovac, a u Gradu su počeli s pripremom novog projekta, zapadne zaobilaznici.To bi trebala biti poveznica brze ceste na Križevačku cestu i Velike Sredice.

– Sve to znači da sljedećih pet do šest godina neće biti ceste. I OK, prihvaćam stav gospodina Nekvapila, SDP-a, ali to će značiti možda da tako vrijedan projekt bude stajao – zaključio je.

O ovoj temi progovorio je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća odgovarajući na pitanje vijećnika Branka Roksandića (HSS) kojeg je zanimalo kako napreduju radovi na istočnoj zaobilaznici i kada je predviđen završetak radova pošto teretna vozila prometuju centrom grada i otežavaju njegovu infrastrukturu.

– Istočna obilaznica se gradi planom radnje i predviđen je završetak rokova u lipnju ove godine, a kada će biti puštena u pogon, to ne znam, zato što nema spoja na državnu cestu pošto izmjenom županijskog plana u ovom trenutku nije moguće – rekao je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora, Ivica Markovinović.

go/prigorski.hr