Sporazum o suradnji i donaciji između Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga, Zagrebačkog velesajma i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, s ciljem promicanja i zaštite dječjih prava u 2023. godini, potpisan je u petak u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Sporazum su potpisali zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković, direktorica Društva Zagrebački velesajam Renata Suša te predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

Riječ je o vrijednom sporazumu koji je nastavak suradnje iz 2020. koja obuhvaća aktivnosti kojima Grad Zagreb podupire poboljšanje uvjeta života i ostvarivanje prava djece kroz podršku programima UNICEF-a u Hrvatskoj.

Tako će Zagrebački holding potaknuti poslovne korisnike usluga da svojim donacijama podrže aktualne programske aktivnosti UNICEF-a.

Suradnja podrazumijeva i financijsku podršku Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo za izlaganje UNICEF-a na manifestacijama Zagrebačkog velesajma te nefinancijsku podršku Zagrebačkog velesajma kroz promociju u časopisu #ZAGREB.

Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade podržat će provedbu UNICEF-ova edukativno-humanitarnog programa “Škole za Afriku” kojem je cilj stvaranje ozračja tolerancije i solidarnosti u školama i dječjim vrtićima.

Uz to, Zagrebački holding poslat će pismo preporuke gradskim tvrtkama i ustanovama te podružnicama Zagrebačkog holdinga za suradnju s UNICEF-om. Grad i Holding kroz nefinancijsko pokroviteljstvo i promociju pomoći će u realizaciji UNICEF-ovih humanitarnih aktivnosti, kao što su humanitarna utrka “Mliječna staza” i program mjesečnih donacija “Čuvari djetinjstva”.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo izrazila je zadovoljstvo potpisanim sporazumom koji će pomoći djelovanju UNICEF-a u Zagrebu i Hrvatskoj.

“UNICEF s Gradom Zagrebom njeguje dugogodišnju uspješnu suradnju kojom radimo za dobrobit sve djece, a osobito najranjivije koja nemaju pristup kvalitetnim zdravstvenim, socijalnim ili odgojno-obrazovnim uslugama. Radujemo se dodatnom jačanju suradnje kojom ćemo nastaviti predano raditi na unaprjeđenju kvalitete života djevojčica i dječaka u Zagrebu i diljem zemlje”, istaknula je Castillo.

Gradonačelnik Tomašević zahvalio je Castillo na “super suradnji” od kada su preuzeli vlast u Gradu Zagrebu te istaknuo da je ovaj sporazum samo vrhunac te suradnje.

Istaknuo je da i UNICEF i Zagreb dijele viziju vezanu za dječja prava, posebice kad je riječ o najranjivijim skupinama djece, od djece koja žive u siromaštvu do djece koja su žrtve ili svjedoci nasilja i drugim ranjivim skupinama djece.