Grad Vrbovec je iz proračunskih sredstava kupio dva kombi vozila za potrebe OŠ “Krunoslava Kutena“ i OŠ „Marije Jurić Zagorke“.
Denis Kralj, gradonačelnik grada Vrbovca ističe kako se radi o dva vozila Renault Trafic ukupne vrijednosti od 230.000 kuna po kombiju.

Osnovne škole vozila će koristiti za prijevoz učenika na natjecanja, potreba školskih zadruga, prijevoz materijala do područnih škola i slično. Grad Vrbovec kupovinom ovih vozila nastavlja ulagati u svoje osnovne škole. Lani su škole dobile informatičku opremu vrijednu 300.000 kuna, završeni su projekti nadogradnje obiju škola i sprema se njihova prijava na EU fondove.

kombi vozila vrbovec (2)

Od sljedeće godine Grad se priključuje i inicijativi nekoliko većih gradova koji su osigurali besplatne uloške za učenice u osnovnim školama. Naime, rezultati istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj pokazali su da je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Istraživanje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter i prema njemu čak je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima.

Zabrinjava i da neke učenice zbog manjka higijenskih uložaka izostaju s nastave ili se osjećaju vrlo neugodno jer nemaju dovoljno da ih promijene. Iz tog razloga Grad Vrbovec je u Proračunu za 2022. osigurao sredstva za uloške učenica osnovnih škola.

Dragan Vicković/prigorski.hr