Grad Vrbovec je na današnjoj 13. sjednici vrbovečkog predstavničkog tijela dobio rekordan Proračun koji iznosi 18,2 milijuna eura ili 138 milijuna kuna i čak je 30 posto veći od ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg.

Uvodno obrazloženje dao je gradonačelnik Denis Kralj istaknuvši kako su razlog povećanja investicije financirane iz EU fondova. -U prvom redu to su vrtići Luka i Lonjica, gradnja sunčanih elektrana na zgradama centralnog vrtića, OŠ Marije Jurić Zagorke, pump track poligona na igralištu u JUG-u kao i dvorana u Lonjici. U ovom trenutku teško je predvidjeti hoće li gradnja tih objekata biti u potpunosti završena u 2023. ili će se dio troškova preliti i na 2024. godinu – rekao je kralj dodavši kako će se dio radova financirati kratkoročnim kreditom, potencijalno u budućnosti i dugoročnim zaduživanjem.

– Preporuke konzultanata koje smo dobili na seminarima za EU fondove koje je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je da koristimo sve mogućnosti iz EU fondova, da uzmemo svaki euro koji nam se nudi i da se zadužimo kako bismo financirali domaću komponentu. Kažu da novaca ima više nego ikad i treba ih povući, jer u budućnosti ovakvih prilika više neće biti – kazao je.

– Uz ovih pet projekta koja smo već dobili, imamo spremne brojne projekte – nadogradnja OŠ Krunoslava Kutena, nadogradnja OŠ Marije Jurić Zagorke, Interpretacijski centar s kino dvoranom od 215 sjedala, vatrogasni centar, sportski centar Banovo, obnova Dvorca Patačić i Kule Petra Zrinskog, cesta u zoni i spojna cesta Vinogradska – Nazorova – Livadarska, energetske obnove zgrade centra za socijalnu skrb i Glazbene škole, zgrade Likovne galerije, teniskog kluba i AKC garaža.

To je 19 velikih projekata, odnosno 21 kad tome dodamo gradnju vodovoda i kanalizacije. To su projekti koji bi trebali u potpunosti promijeniti naš grad. Za svaki od njih, ako dobijemo europsku komponentu, morat ćemo osigurati vlastito učešće – poručio je Kralj i napomneuo kako su osim velikih projekata tu i brojni manji poput sustava javnih bicikala u Vrbovcu, gradnja novih dječjih igrališta i sanacija temelja u Pučkom otvorenom učilištu.

– Za održavanje cesta predvidjeli smo skoro 5 milijuna kuna, a s 2 milijuna kuna trebali bismo započeti i s gradnjom ceste u zoni. Sretni smo što se u zoni Poduzetnik upravo gradi prva hala na južnoj strani, odnosno na zemljištu koje smo kupili prije četiri godine. Uspjeli smo prodati svu zemlju uz postojeću cestu i sad je vrijeme da počnemo graditi prometnicu prema ostatku gradske zemlje.

DSC_2812

Nastavljamo i s gradnjom nogostupa. Na redu su Naselje Stjepana Radića, Savska Cesta i nadam se i Banovo. U 2023. godini nastavljamo s programima koje smo uveli ranijih godina. Isplaćivat ćemo povećane iznose stipendija, kupovati radne bilježnice i pomagala za osnovnoškolce, po drugi put davati i subvencije srednjoškolcima za kupnju knjiga. U predškolski odgoj ulažemo više od 10 milijuna kuna ne računajući gradnju novih objekata. tu si dalje porodiljne naknade, prijevoz učenika i studenata, sufinanciranje logopeda i fizijatra, higijenski ulošci za učenice osnovnih škola, prijevoz starijih osoba i božićnice za umirovljenike.

Nastavljamo podupirati i poljoprivrednike i gospodarstvenike, a uvest ćemo i novu potporu za otvaranje obrta dadilja. Značajan dio sredstava odlazi i na II. fazu geodetsko katastarske izmjere koja se provodi u našem gradu – poručio je gradonačelnik.

Većina amandmana oporbe nije usvojeno, a smanjena su sredstva strankama i gradonačelniku za veće stipendije učenicima i studentima. Nezadovoljstvo neprihvaćanjem svih amandmana izrazili su vijećnici Damir Fašaić (HDZ), vijećnik Tomislav Grežina (HDZ), a vijećnik Dejan Jaić (Stranka rada i solidarnosti) rekao je kako je Proračun povijesno velik, ali da je kod izvornih prihoda povećanje 2 posto.

Proračun je usvojen s 12 glasova ZA i 2 glasa PROTIV donesen Proračun Grada Vrbovca za 2023. godinu.

grezinabelosevicfasaicDSC_2769DSC_2770DSC_2773 DSC_2781 DSC_2784 DSC_2786 DSC_2793 DSC_2801 DSC_2817