Sukladno Zakonu o poljoprivredi („Narodne novine“ br. 118/18, 42/20, 127/20 i 52/21)) i Pravilniku o državnim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Grad Sv. Ivan Zelina i u 2022. godini izdvojio je 300.000,00 kn za potpore male vrijednosti u poljoprivredi.

Najveći dio subvencija otpada na unapređenje genetskog materijala. Ukupno je subvencionirana 71 junica na 38 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a što je za 14 junica više u odnosu na prethodnu godinu.

Subvencionirano je 2040 komada pčelinjih zajednica udruge „Matica“ koja djeluje na području Grada Svetog Ivana Zeline.

Kroz modernizaciju poljoprivrednih gospodarstva nastoji se potaknuti podizanje novih nasada, postavljanje sustava za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina, sustava za navodnjavanje, te nabavu nove opreme, u sektoru voćarstva i povrćarstva, za berbu, skladištenje, hlađenje, čišćenje, sušenje i zamrzavanje poljoprivrednih proizvoda.

Također, potiče se i ekološka proizvodnja od svega četvero proizvođača.

Obavještavaju se obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja imaju uvjete za dobivanje potpore u poljoprivredi, sukladno donesenom Programu mjera (Zelinske novine, br. 7/21), a nisu još predali zahtjev, da to učine najkasnije do 20. prosinca 2022. godine u prostoru gradske uprave, soba br. 41.