Grad Križevci, SDP i nezavisni vijećnici protive se uvođenju besplatnog parkinga

7. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Križevci Grad Križevci, SDP i nezavisni vijećnici protive se uvođenju besplatnog parkinga


Nakon što su nam u redakciju pristigli brojni upiti građana koje je zanimalo hoće li Križevci po uzoru na neke hrvatske gradove ukinuti plaćanje parkinga, za odgovor smo se obratili križevačkoj Gradskoj upravi.

Iz Ureda gradonačelnika su nam poručili kako su u razgovoru s koncesionarom, ali kako smatraju da u centru grada ima sasvim dovoljno besplatnih parkirnih mjesta za smanjen intenzitet automobila kakav je trenutno.

– Tim potezom doveli bismo u nepravedan položaj sve vlasnike godišnjih karata koji su platili korištenje parkinga do isteka koncesijskog ugovora koji završava na kraju ove godine – istaknuli su iz Ureda gradonačelnika.

Komentar smo tražili i klubove vijećnika SDP-a, HDZ-a, HDS-a i nezavisne vijećnike.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Marko Katanović smatra kako na području centra grada ima itekako dovoljno besplatnih parkirališnih mjesta te kako bi se ukidanjem naplate dovelo u nepravedan položaj vlasnike godišnjih karata.

– Križevci su grad koji sustav parkiranja imaju riješen ugovorom s privatnim koncesionarom, a ne preko javnog poduzeća kao ti brojni gradovi. Ovakav sustav parkiranja smo naslijedili, ugovor izlazi u skorije vrijeme i razgovaramo o načinima na koji će se isti u budućnosti urediti – kazao je Katanović.

Nezavisni Eduard Krmpotić slaže se s SDP-om i mišljenja je kako ne treba ukidati plaćanje parkinga.

– To bi moglo stimulirati ljude da više dolaze u centar grada, a u ovom trenutku je najbitnije smanjiti kontakte na najmanju moguću mjeru. Ispred shopping centara ima dovoljno besplatnog parking mjesta – rekao je Krmpotić.

Iz križevačkog HDS-a su naglasili kako je jedna od točaka izbornog programa njihove stranke bilo ukidanje naplate parkiranja.

– U Križevcima je do 2016. godine uređeno nekoliko većih parkirališta na kojima se ne naplaćuje parkiranje, a sam prihod Grada od koncesije nije neki značajan iznos. U skladu sa svim mjerama koje se u okolnim gradovima donose sve gdje se građane može osloboditi dobrodošlo je – istaknuli su iz HDS-a te dodali kako bi zbog znatno smanjenog prometa trebalo razgovarati s koncesionarom i postići dogovor oko moratorija naplate parkiranja u vrijeme korona krize.

– Nakon krize može se produžiti ugovor za vremenski period kada se naplata ne bi vršila. Isto tako smatramo da se novi ugovor za koncesiju ne bi trebao sklapati – zaključili su iz HDS-a.

Križevački HDZ jedini nije odgovorio na naš upit stoga možemo zaključiti kako vjerojatno nemaju stav o ovom pitanju.

mm/prigorski.hr

Facebook Comments