Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo jer su se suprotstavile njegovom režimu.

Kako bi skrenuli pozornost na činjenicu da u Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena i osvijestili sugrađane o važnosti prepoznavanja i prijavljivanja nasilja, Grad Križevci priključio se akciji postavljanjem banera na zgradu uprave.

02 Dan_borbe_protiv_nasilja_nad_zenama1

Članicama Udruge “HERA” Križevci u odašiljanju ove važne poruke pridružili su se i pročelnici Sandra Vuketić i Krešimir Brunović, čime je Grad pokazao da želi biti mjesto nulte tolerancije na nasilje bilo koje vrste.

Baner je napravljen uz podršku Austrijskog kulturnog foruma kao dijela Veleposlanstva Republike Austrije u Hrvatskoj, čiji je jedan od prioriteta na polju ljudskih prava jačanje prevencije nasilja nad ženama, kako unutar Austrije, tako i u drugim zemljama.

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1,700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama te obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

1. prosinac – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
3. prosinac – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
6. prosinac – Godišnjica Montrealskog masakra
10. prosinac – Međunarodni dan ljudskih prava sa kojim i završava kampanja

Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena.

Važno je zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja.