Podaci Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazali su da su Križevci u prošloj godini dodatno povećali stopu odvajanja otpada. Sa 42,99 posto u 2020. godini, u 2021. godini ta stopa iznosila je 46,3 posto čime su se Križevci još više približili propisanoj EU direktivi od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada i tako ušli top listu najboljih gradova u Hrvatskoj po odvajanju otpada.

„Dobrih rezultata ne bi bilo bez vas građana koji ste ozbiljno shvatili potrebu odvajanja i recikliranja te vam se ovim putem najiskrenije zahvaljujem. Također, zahvaljujem se i vrijednim djelatnicima Komunalnog poduzeća d.o.o. Križevci na trudu i angažmanu u zajedničkom nastojanju da Križevci budu zeleni i održivi,“ ističe tom prilikom gradonačelnik Mario Rajn.

Podsjećamo da je prošle godine uveden dodatni spremnik za odvojeno sakupljanje papira i kartona, a provedene su i dodatne akcije sakupljanja stakla na kućnom pragu korisnika usluge.

Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci intenzivno je radilo i na mehaničkom odvajanju korisnih frakcija iz glomaznog otpada kako bi se iz istog iskoristile korisne komponente te tako smanjilo odlaganje otpada na odlagalištu otpada. Prošle godine uvedena je mobilna aplikacija Moj otpad koja korisnike usluge putem njihovih mobilnih telefona obavještava o odvozu spremnika za otpad dan prije.

Nadalje, ove godine Grad Križevci, Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci i KLIK pokrenuli su projekt „Živi održivo – smanji otpad“ kroz koji je proveden niz edukacija za gradske ustanove, poduzeća, udruge i građane, a sve u cilju smanjenja otpada i pružanja primjera kako postupati s otpadom.

Zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ove godine nabavljeni su spremnici za odvojeno prikupljanje otpada u obliku životinja koji su postavljeni u svim dječjim vrtićima na području Križevaca kako bi se kod najmlađih razvijale pozitivne navike u postupanju s otpadom.

Tu je i niz drugih aktivnosti u vidu edukacija, radionica, radijskih emisija, letaka i brošura koje se provede, a sve kako bi se podigla svijest o važnosti odvojeno sakupljanog otpada.