Sukladno najavljenom, Grad Križevci objavio je Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije kroz koji će sufinancirati izradu projektne dokumentacije za postavljanje solarnih elektrana na krovove obiteljskih kuća, kao i samu izgradnja solarne elektrane za proizvodnju  električne energije u kućanstvima.

Riječ je o pozivu koji se redovito raspisuje od 2020. godine, a novost od ove godine je da je poziv objavljen ranije te je olakšan način prijave.

„Kako bi se naši sugrađani mogli na vrijeme pripremiti, ove godine javni poziv za  sufinanciranje postavljanja solarnih elektrana na krovove obiteljskih kuća objavili smo  početkom godine i to istovremeno i za projektnu dokumentaciju i za samu izgradnju. Važno  je podsjetiti da se od prošle godine na projektiranje i izgradnju solarnih elektrana ne  naplaćuje PDV za kućanstva. Ovim programom, ali i brojnim drugim aktivnostima korak smo  bliže tome da postanemo energetski neovisan grad,“ istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn.

Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 01. rujna 2023. godine.  Građani za izradu glavnog projekta mogu ostvariti do 80 posto opravdanog troška izrade, ali ne više od 500,00 EUR po prijavi, a za samu izgradnju mogu ostvariti do 40 posto  opravdanog troška opreme i izgradnje, ali ne više od 2.500,00 EUR po prijavi. U Proračunu Grada Križevaca za tu je namjenu osigurano 200 tisuća eura.

Cilj ovog javnog poziva je povećati obnovljive izvore energije u postojećoj potrošnji  električne energije u kućanstvima na području grada Križevaca te smanjiti emisiju  stakleničkog plina CO2 u skladu s Europskim zelenim planom za postizanje klimatske  neutralnosti do 2050. godine.

Prošle godine čak 72 sugrađana iskoristilo je financijska sredstva za izradu projektne  dokumentacije, a 47 sugrađana iskoristilo je financijska sredstva za samu izgradnju solarne  elektrane.

Više detalja oko javnog poziva može se naći na http://www.krizevci.hr, a sve o prednostima  korištenja obnovljivih izvora energije građani mogu saznati u Energetsko klimatskom ured u  Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkoga