S ciljem podrške mladima Grad Križevci odlučio je financirati školarinu za čak tri studenta / brucoša s područja grada koji ove akademske godine upišu stručni studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju (PITUP) u stručnom centru Križevci. Uvjeti stipendiranja školarine su da studenti imaju prebivalište na području grada Križevaca, te da su među tri najbolje pozicionirana studenta na listi za upis u studijskom centru Križevci. Ova namjera grada predstavljena je danas na konferenciji za medije koja je održana u prostorima Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci.

Gradonačelnik Mario Rajn je tom prilikom pohvalio dugogodišnju suradnju s Fakultetom organizacije i informatike i dodao kako je ovo još jedan način suradnje i podrške njihovom studiju: „I dalje ćemo davati sav napor i podršku da dislocirani studija FOI-ja u Križevcima ostane, da partnerstvo koje njegujemo više od desetljeća doživi nova desetljeća, usprkos ovim vrlo izazovnim vremenima. Sigurni smo da FOI i naši partneri mogu donijeti potrebito konkurentsko znanje za sve naše srednjoškolce i sve one koji iz nekih lokalnih sredina gledaju prema gradu Križevcima kao mjestu gdje bi mogli nastaviti svoje akademsko školovanje i poduzetničku aktivnosti u tehnološkom parku.“

img-8934

Okupljene je pozdravila i vršiteljica dužnosti Križevačkog poduzetničkog centra d.o.o. Jelena Velić istaknuvši kako je velika čast što se stručni studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju (PITUP) odvija upravo u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci.

img-8938

Dekanica prof. dr.sc. Nina Begičević Ređep najavila je kako se radi revizija ovog stručnog studija pri čemu se uzimaju u obzir potrebe poslodavaca, a studentima će se pružiti mogućnost odabira između dva smjera – Razvoj aplikacija i Informatička podrška poslovanju. Dodala je kako će se povećati broj izbornih predmeta i uvesti široki spektar novih predmeta koji će se bazirati na računalnim igrama, umjetnoj inteligenciji i ostalim aktualnim potrebama tržišta.

img-8946

Naglasila je kako tržište rada vapi za ovim kadrom te kako su i zapošljivost i plaće ovog kadra izuzetno visoke: „Po našim zadnjim podacima, naši studenti stručnog studija i preddiplomskog i diplomskog studija posao pronalaze na zadnjoj godini studija, a ako ne na zadnjoj onda u roku od tri mjeseca.“

Zahvalila je gradonačelniku, Križevačkom poduzetničkom centru i tvrtki Speck na odličnoj suradnji i činjenici da su prepoznali značaj ovog studija za Križevce.

Vlasnik i direktor tvrtke Speck Tomislav Tenodi osvrnuo se na suradnju s FOI-jem prvenstveno kroz Speck akademiju kroz koju prođe više stotina studenata i koja predstavlja spoj akademskog znanja i znanja iz realnog sektora. Dodao je kako je kadar koji se razvija na FOI-ju od izuzetne važnosti, tražen i dobro plaćen.

img-8950

O Fakultetu organizacije i informatike i stručnom studiju Primjena informacijske tehnologije u poslovanju

Stručni studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju (PITUP) izvodi se u prostorima Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci unutar kojeg je ostvarena izuzetno dobra suradnja s pojedinim poslodavcima, poput tvrtke SPECK s kojom FOI provodi i zajedničku akademiju na kojoj studenti mogu steći dodatna razvojna znanja iz HTML, CSS, JavaScript i Reaca, a tijekom koje studenti imaju priliku raditi na razvoju web aplikacije uz pomoć iskusnog mentora -razvojnog inženjera iz Specka.

Ove akademske godine Fakultet organizacije i informatike uspješno inovira stručni preddiplomski studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju u kojem je naglasak na interdisciplinarnom pristupom, kombinirajući informacijske tehnologije i digitalno poslovanje, a izvodi se u Varaždinu, Križevcima, Sisku i Zaboku. Stručni studij razvijamo u dva smjera – (1) Razvoj aplikacija i (2) Informatička podrška poslovanju, kako bismo studentima omogućili razvoj u željenom području.

Osuvremenjeni PITUP temelji se na pojačanoj jezgri informatičkih predmeta koji se provlače kroz svih 6 semestara studija. Nakon prve zajedničke godine u drugoj godini slijedi usmjeravanje prema području razvoja aplikacija ili informatičkoj podršci poslovanju. Svaki smjer sastoji se od 6 ključnih predmeta koji su raspoređeni od 3. do 6. semestra. Osuvremenjeni PITUP donosi znatno povećanje broja izbornih predmeta. U 3. i 4. semestru studenti/ce imaju na raspolaganju veći broj novih izbornih predmeta koji su orijentirani vještinama i koji su zajednički za oba smjera. U 5. i 6. semestru svaki smjer nudi svoj skup izbornih predmeta koji omogućavaju daljnju specijalizaciju i razvoj vještina unutar područja koje pokriva odabrani smjer.

Učenje temeljeno na radu, kao i učenje temeljeno na rješavanju problema s naglaskom na razvoj kritičkog mišljenja studenata i sposobnost rješavanja konkretnih problema važni su u izvođenju studijskih programa na Fakultetu organizacije i informatike. U našu nastavu uključen je veliki broj stručnjaka iz prakse, koji kroz intenzivne programe inkorporirane u nastavni proces prenose svoja znanja i iskustva našim studentima. Noviteti u studijskim programima, primjena inovativnih metoda poučavanja poput work based learninga (učenja temeljenog na radu) i kontinuirani razvoj programa u suradnji s poslodavcima čini FOI poželjnim fakultetom, odnosno prvom stepenicom prema uspješnoj poslovnoj karijeri.

FOI je već godinama međunarodno prepoznata visokoobrazovna institucija, koja se oduvijek isticala po interdisciplinarnosti, što znači da na jedinstven način u svojim studijskim programima povezuje znanja iz područja informatike, ekonomije i poslovanja. Cilj je da FOI-jevi studenti budu dugoročno konkurentni na tržištu rada i da se mogu brzo prilagoditi razvoju tehnologije i novim trendovima i potrebama u poslovanju. Cilj nam je studente naučiti kritički misliti i rješavati probleme, kao i prenijeti stručno znanje iz prakse uključivanjem poslodavaca u nastavu.

Saznajte što o stručnom studiju na FOI-ju misle njegovi bivši studenti:

„Obzirom da sam studirala uz rad PITUP je, kao stručni studij, bio logičan izbor jer je cilj bio steći praktična znanja koja bi se u vrlo kratkom roku mogla primjenjivati. Uz dobru organizaciju poslovnog i privatnog našlo se prostora i za tjedne odlaske na FOI, najčešće zbog seminara i praktičnih vježbi na kojima se nastoje simulirati „pravi“ poslovni slučajevi. Nakon završetka radnog dana bilo je pravo osvježenje slušati zanimljiva predavanja koja su nekad dodatno pojasnila već naučeno, a nova znanja su imala praktičnu primjenu pa je i učenje bilo pravo zadovoljstvo.

Nakon završenog studija bez iskustva nije lako u kratkom roku naći zaposlenje stoga treba naglasiti važnost stručne prakse koja je često prvi korak u pravom smjeru. PITUP je s pravom kombinacijom informatičkih i poslovnih kolegija idealan studij za one koji žele steći praktična znanja za konkretnu primjenu informacijske tehnologije u poslovanju te je bio ključan za moju promjenu radnog mjesta već krajem preddiplomskog studija. Trenutno radim na radnom mjestu IT poslovnog analitičara na kojem su stečena praktična znanja više nego dobrodošla. Iako je radno iskustvo vrlo važno, upravo PITUP daje ona temeljna znanja na kojima se dalje, uz cjeloživotno učenje, može graditi.“ (Lidija Zorić, bacc.inf.)

“Niti malo mi nije žao što sam odabrala smjer PITUP. Sada nakon više od pet godina radnog iskustva u struci mogu reći da PITUP osobu efikasno osposobljava za rad u kratko vrijeme. Količina predavanja, prezentacija i laboratorijskih vježbi osobi daje ravnomjernu količinu tehničkog znanja, ali i mekih vještina koje su potrebne za one koji se odluče na rad koji uključuje komunikaciju s korisnicima. PITUP je izvrstan odabir za nekoga koga zanimaju poslovni procesi, način informatizacije istih i unaprjeđenje poslovanja klijenata. Posao sam našla još prije završetka studija, a sada sam zaposlena u firmi KING ICT na poziciji SAP konzultanta.” (Bernarda Gudelj, bacc.inf.)