S ciljem upoznavanja s iskustvima po pitanju energetske tranzicije i uključivanja građana, Grad Križevce danas su posjetili predstavnici općina iz Zlatibora te Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Republike Srbije, predstavnici Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona iz Bosne i Hercegovine te predstavnici Regionalne energetske agencije Sjever, javljaju iz gradske uprave.

Dobrodošlicu u Križevci uputio im je gradonačelnik Mario Rajn i istaknuo cilj grada, a to je do 2030. godine postati energetski neovisan grad. Pojasnio je na koji su način Križevci krenuli u tom smjeru i koji se sve projekti i programi provode pri čemu je jasno istaknuo: „Bitno nam je da je energija u rukama građana jer bez snažne motivacije naših građana neće biti moguće postati energetski neovisan grad.“

Viša stručna suradnica za komunalnu infrastrukturu i gradnju Ivana Mlinarić govorila je o važnim strateškim dokumentima, odobrenim sredstvima iz programa Energija i klimatske promjene u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma kojima će se postaviti solarne elektrane na krovove šest javnih zgrada te o planovima za nadolazeće razdoblje.

Zahvalu na prijemu uputio je ispred Regionalne energetske agencije Sjever Denis Premec te pohvalio Grad Križevce i projekte koji se provode po pitanju energetske tranzicije i uključivanja građana.

Nakon Gradske uprave, delegacije su posjetile Energetsko-klimatski ured, prvi takav ured u Hrvatskoj, gdje ih je dočekala voditeljica ureda Ivana Dubravec i predstavila njegovo djelovanje i važnost.

Potom su posjetili i prvu solarnu elektranu financiranu ulaganjima građana koja je postavljena na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, a tamo im je dobrodošlicu poželjela direktorica Križevačkog poduzetničkog centra Jelena Velić.