U ime Grada Koprivnice na Aktivnosti osposobljavanja i suradnje u okviru programa Erasmus+ (TCA) 2021-HR-TCA-023, aktivnost Study visit in Lithuania 2022. sudjelovala je viša savjetnica za kulturu, civilno društvo i EU projekte Maja Ferlindeš, od 24. do 29. travnja, priopćili su iz Grada na svojim službenim stranicama.

Studijsko putovanje sastojalo se od posjeta centrima za mlade u Litvi, točnije u gradu Vilniusu: Youth Center „Mes“, Pirmas blynas, Vilnius Social Club i The Order of Mlata, u gradu Kaunas posjet se održao u Centru za mlade „Patria“ i u gradu Elektrenai Centru za mlade Elektrenai.

Prema zakonskim odredbama u Litvi centre za mlade osniva lokalna samouprava i financira njihov rad. Ciljane skupine centara za mlade većinom su mladi u riziku od siromaštva, mladi s problemima ovisnosti o drogi i alkoholu te mladi s problemima u ponašanju.

Istovremeno, predstavljene su mogućnosti financiranja aktivnosti i razmjene mladih iz Programa Erasmus+ u novom proračunskom razdoblju.

Na studijskom putovanju sudjelovali su sudionici iz: Slovenije, Njemačke, Portugala, Španjolske, Estonije, Poljske, Turske, Grčke, Luksemburga i Hrvatske.

Troškove studijskog putovanja sufinancirala je Agencija za mobilnost i programe Europske unije.