Koprivnica je jedna od osam jedinica lokalne samouprave u Europi koje su osvojile nagradu za napore koje ulažu u promicanje uključenosti i raznolikosti u svojim zajednicama.

Na svečanosti, održanoj 28. travnja u Bruxellesu, osam jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske, Njemačke, Rumunjske, Španjolske i Švedske podijelilo je devet nagrada u trima kategorijama: jedinice lokalne samouprave s manje od 50 000 stanovnika, jedinice lokalne samouprave s više od 50 000 stanovnika i jedinice lokalne samouprave u kojima se potiče uključenost Roma.

Grad Koprivnica zlatni je dobitnik u kategoriji jedinica lokalne samouprave s manje od 50 000 stanovnika, a nagradu je osvojio za provedbu učinkovite strategije za pružanje podrške osobama s invaliditetom kao i nacionalnim manjinama.

Gradonačelnik Mišel Jakšić i njegova zamjenica Ksenija Ostriž na današnjoj su konferenciji za medije istakli važnost ove nagrade.

„Jako nas veseli ova nagrada i ponosni smo na nju. Dodijeljena je za ono što radimo kako bi što više uključili osobe s invaliditetom i nacionalne manjine u svakodnevni život. Europska unija puno prati takvu tematiku, ima puno senzibiliteta za takve stvari“, rekao je gradonačelnik Jakšić te još jednom naglasio na koji se način prepoznaje kvalitetan rad.

„Kod samoprozvanih analitičara uvijek se pojavi neka teza da je nešto kupljeno, plaćeno, lobirano, ali treba naglasiti da ovu nagradu dodjeljuje Glavna uprava Europske komisije za pravosuđe i zaštitu potrošača, a na samoj dodjeli je sudjelovala povjerenica za ravnopravnost na nivou EU. Dakle, ovo je prepoznato institucionalno od strane EU, nema nikakvih zakulisnih igara“, zaključio je gradonačelnik Jakšić.

U ime Grada Koprivnice nagradu je u Bruxellesu primila zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

„Osobito se kvalitetno smatralo koliko Koprivnica provodi vremena u provođenju različitih aktivnosti s ranjivim skupinama, od uključivanja, obrazovanja nacionalnih manjina. Događaj je bio jako praćen, poslana je temeljna poruka o potrebi razumijevanja među raznolikima, to se promovira kao posebna vrijednost. Isto tako, vrednovala se strateška opredijeljenost da se prostor nekog grada učini ravnopravnim, raznolikim i poštenim prema svima, da se prepreke koje osobe s invaliditetom ili neke druge skupine ljudi imaju, učine nevidljivima. Zato smo vrlo ponosni na ovu nagradu“, kazala je zamjenica gradonačelnika Ostriž.