Održan je tradicionalni godišnji susret gradonačelnika Dinka Piraka i njegovih suradnika sa župnicima s čazmanskog područja.

Potresi, ali i nedavne vremenske neprilike koje su pogodile čazmansko područje nanijeli su značajnu štetu na crkvama i drugim sakralnim objektima. Uza sredstva koja su župe osigurale putem Ministarstva kulture i biskupija, novac za obnovu i redoviti rad i ove je godine osigurao i Grad Čazma, u iznosu od 22.500 eura.
Grad Čazma ima šest župa koje vodi pet župnika, a gradonačelnik je pohvalio suradnju sa svima.

– Čazmanski kraj bogat je spomenicima kulture, među kojima su i naše crkve. Drago mi je što obnove objekata idu prema planu, pri čemu i Grad Čazma pomaže, u skladu sa svojim mogućnostima – istaknuo je gradonačelnik.

Od svih sakralnih objekata na čazmanskom području, najintenzivniji su radovi na romaničkoj Crkvi sv. Marije Magdalene u Čazmi koja je ove godine, kao prvi hrvatski lokalitet, uvrštena na kulturnu rutu Vijeća Europe Transromanica. Kako je istaknuo dekan Čazmanskog dekanata preč. Dubravko Lauš, trenutačno se uređuju glavna i sjeverna lađa crkve. Na restauraciji je i dio crkvenog interijera pa je crkva zatvorena.

– Mise održavamo u kino-dvorani Centra za kulturu, na čemu smo zahvalni. Ako sve bude teklo prema planu, računam da bismo se u crkvu mogli vratiti iza Cvjetnice, u Velikom tjednu – rekao je dekan Lauš.

Ove bi se godine s restauracije trebali vratiti glavni oltar i propovjedaonica te nadaleko poznate čazmanske orgulje. Za sljedeću godinu, u planu je zamjena prozora i obnova fasade.

Župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Gornjeg Draganca, vlč. Ivan Grudiček rekao je kako se intenzivno radi na obnovi Crkve sv. Franje Ksaverskog u Bojani:
– To je naš kapitalni projekt i moramo radove završiti do kraja lipnja, inače nećemo više moći koristiti sredstva koja su nam dodijeljena, a riječ je velikom iznosu od preko 5 milijuna kuna koja su namijenjena sanaciji nakon potresa, rekao je vlč. Grudiček.

Vlč. Mihill Gojani zahvalio je na gradnji mrtvačnice na groblju u Prnjarovcu i osvrnuo se na ostale radove koji su planu.
– Djelomična obnova, prije svega, unutrašnjosti kapelice sv. Nikole. Ostali sakralni objekti nisu u potresu stradali, jedino što ih je nagrizao zub vremena, tako da bi obnova ove kapelice bila naš prioritet, rekao je.

Župnik Župe sv. Nikole Biskupa u Mikloušu Ivan Tomak zahvalio je gradonačelniku Piraku i Gradu Čazmi na suradnji i pomoći. U planu je pokrenuti obnovu Crkve sv. Martina u Martincu, što su podržali svi prisutni.
– Crkva u Martincu je dosta zahtjevna za obnovu, sam Grad i Župa to financijski ne mogu te je plan preko Ministarstva kulture pokrenuti njezinu obnovu, da se ovaj vrijedan sakralni objekt sačuva od daljnjeg propadanja, rekao je vlč. Tomak.

s, s1 s3 s4 s5 s6 s7 s8