Grad Bjelovar želi postati 5G grad: ‘Kandidirali smo se uz Karlovac, Rijeku i Osijek i imamo šanse da dobijemo tehnologiju’

29. listopada 2019. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Grad Bjelovar želi postati 5G grad: ‘Kandidirali smo se uz Karlovac, Rijeku i Osijek i imamo šanse da dobijemo tehnologiju’


Grad Bjelovar nominiran je za 5G grad. O čemu je riječ objasnio je gradonačelnik Dario Hrebak na sjednici Gradskog vijeća koja je održana u utorak poslijepodne. Kako je kazao Grad Bjelovar se nominirao na natječaj HAKOM-a za prvi takav grad.

Riječ je o najnovijem standardu u smislu prijenosa informacija za potrebnih za razvoj i 2020. godine krenut će testiranje te tehnologije. To znači da će moći tri godine prije ostalih koristiti takvu uslugu.

– Kandidirali smo među nekoliko gradova, Osijek, Karlovac i Rijeka su uz nas i bilo bi dobro da Gradsko vijeće donesene odluku kako podržava ovakvu odluku te da cijeli Bjelovar bude jednoglasan oko toga. Mislim da imamo dobre šanse, ali na kraju krajeva nemamo što izgubiti – kazao je.

Postoji mogućnost i da testiraju jedan veći i jedan manji grad, a zanimljivo od ova četiri grada samo je Bjelovar manji pa postoji izgledna mogućnost da će biti izabran.

Prije glasovanja vijećnika svoj stav iznio predsjednik Vijeća Ante Topalović.

– Ukupna količina zračenja nevezano o kojoj se tehnologiji radi, ne može rasti. Bez obzira uvodili 5G ili ne, ukupna količina zračenja ne može biti veća. Mislim da je ova odluka za pozdraviti i nešto čemu trebamo težiti – kazao je.

Bilo je prisutno 22 od 25 vijećnika na sjednici Gradskog vijeća Grada Bjelovara te je ovaj prijedlog prihvaćen jednoglasno.

prigorski.hr

Facebook Comments