Grad Bjelovar realizirat će četiri projekta iz domene zelene infrastrukture ukupne vrijednosti 400 tisuća eura uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a riječ je prvenstveno o nabavci opreme, ali i sadnji stabala te edukacijama.

Za vrtiće će se nabavljati setovi posuda za odvojeno sakupljanje otpada u obliku životinja, educirat će se stanovništvo putem različitih kanala o potrebi i načinu odvajanja otpada te će se izraditi podloga za izradu akcijskih planova energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama, bez kojega nema mogućnosti prijave na različite natječaje, priopćili su u utorak iz gradske uprave.

Najveći projekt među njima odnosi se na ozelenjivanje grada sadnjom novih drvoreda uz glavne gradske prometnice te postavljanje komunalne opreme. Taj je projekt vrijedan 336 tisuća eura, a putem Fonda za zaštitu okoliša odobreno je 85 posto sufinanciranja. Na taj način bit će posađeno 366 stabala na osam lokacija, prvenstveno uz prometnice koje vode u centar grada. U sklopu projekta predviđeno je i postavljanje tri javne česme, 55 klupa, 52 žardinjere, 26 koševa za otpatke 12 koševa za selektiranje otpada.

Dio komunalne opreme ići će na dio novoobnovljenog korza gdje još nije postavljena, a dio će se postaviti u središnjem gradskom parku kako bi se vizualno uklopio s korzom. Stare klupe iz parka će biti obnovljene te preseljene na različita mjesta u gradu, ovisno o potrebama građana.