Grad Bjelovar raspisuje javne nabave po skraćenom postupku za konstrukcijsku obnovu zgrada, a poslovi vrijedni oko 2,5 milijuna eura moraju se dovršiti do kraja lipnja ove godine, što je, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak na konferenciji za novinare u četvrtak, na granici mogućeg.

Riječ je o zgradama koje su dobile novac iz Fonda solidarnosti, uključujući i zgradu Vodotehne, koja je financijski i operativno najzahtjevniji projekt.

„Raspisivanje javne nabave ide po skraćenom postupku za zgradu starog zatvora, Vodotehnu i budući studenski dom, znači za sve zgrade osim one na Trgu Stjepana Radića 15. Projekt za nju se još radi, ali ona je obuhvatom najmanja jer za nju nije velik vremenski pritisak”, objasnio je gradonačelnik Hrebak i dodao kako bi bilo tragično da se za konstrukcijsku obnovu nekih zgrada ne javi nitko iako je velika mogućnost da se to dogodi.

„Svi su svjesni kratkih rokova koji su na granici realnog, no ako se posloži adekvatno radno vrijeme i radna snaga, vjerujem da je sve izvedivo”, rekao je gradonačelnik Hrebak.

Najveći izazov je zgrada Vodotehne, najveća od svih zgrada koje će se obnavljati. Na njoj su i radovi najopsežniji, a rok je jednako kratak.

Što se javnog poziva tiče, rekao je Hrebak, on će trajati osam dana, a ako pristigle ponude budu veće od planiranog novca za pojedinu zgradu, tražit će se financijska potpora ministarstva. Najavio je da će javne pozive danas poslati Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskom udruženju obrtnika kako bi obavijestili sve svoje članove o mogućim poslovima jer je Grad Bjelovar u velikoj potrazi za izvođačima radova.

U ovoj fazi, istaknuo je Hrebak, riječ je o konstrukcijskoj obnovi, to jest ojačanju konstrukcije zgrada do razine tri kako bi, ako bi se potres ponovio, bile dovoljno stabilne da se ne oštete. Ako natječaji završe bez žalbi, radovi bi mogli početi u ožujku.