Grad Bjelovar nizom mjera pomaže gospodarstvu

27. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Grad Bjelovar nizom mjera pomaže gospodarstvu

foto: Facebook


Na današnjoj konferenciji za novinare Grad Bjelovar upoznao je javnost s mjerama koje su donesene po hitnom postupku kako bi se u kriznoj situaciji, za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, pomoglo gospodarstvu.

Osam mjera rađene su u dogovoru sa strukom, odnosno predstavnicima poduzetnika i obrtnika koji su upozorili na detalje koji su im najbitniji i koje je Grad usvojio.

Riječ je o ukidanju prireza, oslobađanju od komunalne naknade za pravne osobe i obrtnike koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor, oslobađanju svih poduzetnika i obrtnika plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada, odgodi plaćanja poreza na javne površine sve dok traju posebne okolnosti za obveznike koji su dobili rješenja o zauzimanju javnih površina.

Također, važno je istaknuti da će Grad Bjelovar, čim se za to stvore zakonski uvjeti koji će to i omogućiti, na razdoblje od tri mjeseca ugostitelje osloboditi plaćanja zakupa terasa s obzirom da ih u ovoj krizi ni ne mogu koristiti. Svim zatvorenim obrtima koji su tijekom ove krize najviše pogođeni, Grad će pomoći financijski svaki mjesec s 1000 kuna dok god su zatvoreni.

Svi poduzetnici i obrtnici koji nisu prema Gradu Bjelovaru od. 1. siječnja 2020. do 16. ožujka 2020. podmirili neku od svojih obaveza, po bilo kojoj osnovi, mogu sukladno Općem poreznom zakonu zatražiti obročnu otplatu svojih obveza na 24 mjesečna obroka bez kamata.

Za vrijeme trajanja posebnih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa neće se pokretati ovrhe za pravne i fizičke osobe niti provoditi prisilna naplata. Također, svi vrtići u Bjelovaru, do povratka u normalno stanje, neće građanima Bjelovara naplaćivati boravak djeteta od 16. ožujka, kada su i zatvoreni, pa do ponovnog početka rada jer roditeljima ta usluga nije ni pružena. Sve realne troškove vrtićima će podmiriti Grad Bjelovar.

Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić tom je prilikom obavijestio da će u sljedećih nekoliko dana na internetskim stranicama Grada Bjelovara biti dostupna aplikacija Gradska tržnica – Bjelovar fresh gdje će građani moći naći popis različitih proizvoda domaćih OPG-ova sa svim potrebnim informacijama kako bi što lakše, u ovoj nezavidnoj situaciji, obavili trgovinu i došli do svježih namirnica.

Facebook Comments