Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u utorak Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom msgr. Jurja Jezerinca, prvog hrvatskog vojnog biskupa, sada apostolskog administratora Vojne biskupije, za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Hrvatske te uspješan razvoj odnosa hrvatske države i vjerskih zajednica.

Uz zahvalu i čestitku msgr. Jezerincu na postignućima i zaslugama za hrvatsko vojno kapelanstvo i dušobrižništvo, hrvatska predsjednica na svečanosti u svome Uredu podsjetila je na 19 godina rada Vojnog ordinarijata koji je osnovan u travnju 1997. godine, kao i na poseban značaj dušebrižništva u vrijeme Domovinskog rata u kojem su u mnogim hrvatskim vojnim i redarstvenim postrojbama dragovoljno djelovali katolički svećenici i s vojnicima i redarstvenicima bili na prvim crtama bojišnice, izloženi istoj pogibelji.

„Sačuvati prisebnost u prosudbi između dobra i zla hrvatskom je vojniku bilo jednako važno kao preživjeti borbena djelovanja agresorske strane. Takvo djelovanje katoličkih svećenika među hrvatskim vojnicima u velikoj je mjeri pridonijelo da se možemo ponositi našim obrambenim Domovinskim ratom“, naglasila je.

Ustvrdila je kako je Vojni ordinarijat izgradio djelotvoran i učinkovit sustav vojnih kapelanija i dušobrižništva za vojnike i policajce, a u suradnji s vojnim ordinarijatima prijateljskih država i država saveznica ostvario visoku razinu suradnje.

„Vojno dušobrižništvo baština je novije hrvatske povijesti i stoga je dijelilo sudbinu preustroja i organizacijskih promjena sustava obrane. Želim naglasiti kako ću u okviru svojih ustavnih nadležnosti zahtijevati da se ustrojbeno mjesto i uloga Vojnog ordinarijata u nadležnim ministarstvima uredi u skladu s hrvatskim zakonodavstvom i međunarodnim ugovorima koje je Republika Hrvatska potpisala“, naglasila je.

Dušobrižništvo u vojno-redarstvenoj službi iziskuje posebnu pažnju i organizaciju jer pripadnici tih službi imaju poseban način života i djelovanja, kazala je predsjednica ustvrdivši kako je stoga poslanje duhovno-vjerskog karaktera moguće ostvariti samo u skladnim odnosima između Crkve i države, poštujući posebne odgovornosti koje svaka od tih strana ima.

Jezerinac je u svojoj zahvali predsjednici Republike rekao da odlikovanje doživljava kao veliki znak pažnje za sitnice koje je svojim ljudskim, vjerničkim i duhovnim djelovanjem kao vojni ordinarij ugrađivao u nastanak, razvoj i budućnost hrvatske države.

Uručivanje odlikovanja poklapa se s prestankom aktivnog služenja crkvi, vojnoj biskupiji msgr. Jezerrnca i dolaskom novog vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, koji je i nazočio uručenju, a uz njega na Pantovčku su bili i ministri obrane i unutarnjih poslova, Josip Buljević i Vlaho Orepić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general Drago Lovrić, apostolski nuncij u RH Alessandro D’Errico te kardinal Josip Bozanić.

„Ovo doživljavam kao točku na ‘i’. Kojom moji život i rad dobivaju značenje javnosti i konačni smisao koji se očituje samo u cjelovitom služenju onima zbog kojih sam od Svetog oca postavljen i djelovao kao vojni biskup u Hrvatskoj“, rekao je Jezerinac.

Uz zahvalu svima koji su sudjelovali u osnivanju i radu vojne biskupije, odnosno ostvarenju dušebrižništva u vojsci i policiji, Jezerinac se posebno spomenuo brojnih ranjenika Domovinskoga rata čije su rane, kako je rekao, postale njegova snaga koja nije nikada klonula, pa ni onda kad se našao na rubu velikih duhovnih i moralnih dilema.

Vojni ordinarijat uspostavljen je, a msgr. Jezerinac imenovan za prvog hrvatskog vojnog biskupa 25. travnja 1997. godine temeljem Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova.

(Hina)

fah