Dobra suradnja Hrvatske i Albanije primjer je suradnje ne samo u jugoistočnoj Europi nego i u Europi općenito, a mogle bi ga slijediti i druge zemlje, ocijenila je u utorak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s albanskim predsjednikom Bujarom Nishanijem, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

“Naša dobra suradnja i komunikacija na svim razinama primjer je suradnje ne samo na prostoru jugoistoka Europe nego i općenito u Europi koji bi mogle slijediti i mnoge druge zemlje”, rekla je Grabar-Kitarović u izjavi za novinare dodajući da su bilateralni odnosi izuzetno dobri i bez otvorenih pitanja.

Predsjednik Nishani je rekao da mu je ovo jedan od najvažnijih posjeta u inozemstvo tijekom njegova mandata jer on odražava odlične odnose između dva naroda i dvije zemlje te zajedničke euroatlantske vrijednosti koje dijele dvije zemlje. Isto tako, nastavio je, svrha ovog posjeta je ohrabriti odnose na svim područjima interesa.

Složili su se da gospodarski odnosi ne slijede političke odnose te da ima puno prostora za njihovo poboljšanje, posebice u području infrastrukture kako prometne tako i energetske i u području turizma, poljoprivrede i industrije, među kojima je i hrvatska vojna industrija.

Grabar-Kitarović je izjavila da je Hrvatska zainteresirana za izgradnju Jadransko-jonskog plinovoda jer je to rješenje za bolju opskrbu plinom Hrvatske i država u okruženju i svakako će pridonijeti europskoj energetskoj sigurnosti, kao i izgradnja LNG-a na Krku.

Nishani je predložio da se odnosi unaprijede i podignu na razinu preferencijalnog partnerstva.

“Vjerujem da je krajnje vrijeme da vlade naši dviju zemalja daju tome prioritet jer sam uvjeren da ćemo na taj način dalje unaprijetii bilateralne odnose, a posebice gospodarske i trgovinske. Također sam uvjeren da bi kroz to preferencijalno partnerstvo mogli bolje koordinirati i sinhronizirati stvaranje zajedničkih strategija kako na bilateralnoj i regionalnoj tako i na međunarodnoj razini.”

Zahvalio je hrvatskoj strani na organizaciji hrvatsko-albanskog gospodarskog foruma koji će se održati u srijedu, a gdje će zajedno s predsjednicom dati potporu poslovnim zajednicama dviju zemalja.

Grabar-Kitarović je kazala kako Hrvatska i Albanija imaju brojne interese i ciljeve među kojima su od najveće važnosti suradnja, stabilnost, prosperitet i sigurnost na prostoru jugoistoka Europe.

Istaknula je da će Hrvatska snažno podržavati Albaniju na putu u EU i pomoći joj svojim znanjem i iskustvima.

“Naša bilateralna suradnja i dobri i sadržajni odnosi su utoliko značajniji što se na prostoru jugoistoka Europe nažalost oživljavaju neki stari problemi, neka stara otvorena pitanja među državama i što se javljaju novi sigurnosni izazovi od terorista, povratka boraca Islamske države, do pokušaja vjerskog ekstremizma, utjecaja nekih drugih država na prostoru jugoistočne Europe, pa čak i političkog utjecanja na budućnost država i na njihovu odluku glede članstva u EU i NATO-u; i naravno izazovi migracija”, kazala je predsjednica.

Također je istaknula da dvije zemlje posebno povezuje albanska nacionalna manjina u Hrvatskoj koja je dobro integrirana. Izrazila je zahvalnost na sudjelovanju albanske nacionalne manjine u obrani i oslobođenju RH u Domovinskom ratu.

(Hina)

fah