Oko 10.500 Gospićana imat će priliku u nedjelju, u drugom krugu, prijevremeno birati novog gradonačelnika između kandidata stranke LiPo Darka Milinovića (LiPo) i kandidata HDZ-a Jose Vrljkana.

Drugi izborni krug održava se jer u prvom, održanom 9. lipnja, niti jedan od trojice kandidata – treći je bio nezavisni Danijel Tušak, nije dobio više od 50 posto glasova izašlih birača, što je uvjet za izbor u prvom krugu.

Između Milinovića, nekadašnjeg HDZ-ova ličkog župana, ministra i potpredsjednika Vlade i Vrkljana za gradonačelnika će biti izabran onaj koji dobije više glasova Gospićana.

Novi će gradonačelnik voditi Gospić nepunu godinu dana, do redovnih lokalnih izbora u svibnju iduće godine

U prvom krugu prijevremenih izbora, u nedjelju 9. lipnja, od ukupno 10.351 birača na birališta ih je izašlo 54 posto, odnosno 5642.

Milinović je dobio 2393 glasa (42,4 posto), Vrkljan 1842 glasa (32,6 posto), a Tušak 1294 glasa, odnosno 22,9 posto.

Zanimljivo će biti vidjeti hoće li se nekom od dvojice kandidata preliti glasovi Tušaka kojemu je, kako su pisali lokalni mediji, podršku dao Karlo Starčević (HSP), bivši gradonačelnik zbog kojega Gospićani izlaze na prijevremene izbore.

Starčevića je Vlada razriješila u ožujku, jer prije toga Gradsko vijeće nije donijelo proračun za ovu godinu. Naime, Starčević je prije glasovanja povukao predloženi proračun, a nije predložio novi.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u nedjelju u podne i u 17 sati objaviti podatke o odazivu birača.

Prvi privremeni izborni rezultati na mrežnoj stranici DIP-a bit će dostupni po završenom unosu zapisnika s biračkih mjesta.