U Kloštru Podravskom održan je Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Udruge žena iz ruralnih područja sa suorganizatorom i domaćinom Općinom Kloštar Podravski, a pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Svim sudionicama su članovi žirija Damir Felak, Melita Ivančić, Robert Čimin, Verica Rupčić i Josip Cugovčan te župan Darko Koren i načelnik Siniša Pavlović uručili priznanja za sudjelovanje, poklone županije, općine i udruge, kao i cvijeće. Posebno iznenađenje su priredili domaćini za sve dosadašnje sudionice Festivala s područja Općine Kloštar te im uručili posebne zahvalnice i cvijeće.

Sudionice su pored poklona trajne vrijednosti dobile i unikatna priznanja za svoje posebnosti. Gordana Lugomer iz Podgajca primila je nagradu za njegovanje međugeneracijskog uvažavanja i posvećenost obitelji te ustrajnost u raznovrsnim poslovima.

Gordana Lugomer udana je i majka je četvero djece. Živi sa suprugom Tomislavom, kćeri Petrom i sinovima Matijom, Markom i Martinom te svekrvom Ivančicom. U obitelji skladno žive tri generacije uz međugeneracijsko uvažavanje. Gordana je odrasla u obitelji u selu Pesek uz tri brata. Završila je srednju školu i stekla zvanje kuharice te u svom zvanju radi u dječjem vrtiću, dok suprug radi u Zagrebu.

Pored napornih poslovnih obveza, obitelj se bavi i poljoprivredom pa Gordana aktivno sudjeluje u svim poslovima na gospodarstvu. Prije odlaska na posao slijedi jako rano ustajanje, kako bi se nahranila stoka: 3 krave, telad, bikovi, svinje, patke, guske, kokoši i pilići. Poslovi se dijele ravnopravno pa Gordana sa suprugom obrađuje zemlju na površini od 5 hektara, sadi i sije različite kulture od žita do kukuruza za potrebe hranidbe stoke i peradi. Također obrađuju povrtnjak u kojem uzgajaju povrće za obiteljske potrebe kod pripreme obroka i zimnice, a tu su i omiljeni domaći suhomesnati proizvodi, koji se izrađuju prilikom tradicionalnog kolinja.

U okviru čuvanja tradicije svojega kraja obitelj posjeduje i obrađuje vinograd, koji je uz klijet omiljeno mjesto za obiteljska druženja.
Gordana jako voli cvijeće pa s posebnim veseljem izrađuje različite cvjetne aranžmane i dekoracije za blagdane Božić i Uskrs, ali i različite prigode. Puno pažnje posvećuje uređenju okoliša i dekoriranju unutrašnjeg i vanjskog prostora gdje se obitelj okuplja u trenucima odmora, opuštanja i zajedničkog druženja, a budući da voli starinu prikupila je i izložila mnoštvo predmeta iz prošlosti. Etno zbirka izaziva posebnu pažnju prijatelja i gostiju.
Puno je obveza vezanih uz različite aktivnosti djece, koju treba voziti u grad, ali Gordana ima veliku pomoć svekrve, koja vodi brigu da je doma sve u redu pa ispraća u školu i dočekuje djecu po dolasku iz škole.
Gordana je jako društvena i aktivna pa rado pomaže u raznim prigodama u poslovima pripreme i posluživanja hrane u svatovima i drugim veselicama uz naglasak kako ju to jako veseli. Aktivna je članica DVD-a Podgajec.
Kaže da se uz dogovor i dobru organizaciju, a posebice uz podršku obitelji sve može dobro i kvalitetno odraditi i uz to pronaći zadovoljstvo u svemu što život čini sadržajnim i lijepim.

Festival je imao i humanitarni karakter jer su tradicionalno sudjelovali članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“, koji su izložili svoje rukotvorine te prikupljali dobrovoljne priloge za rad svoje udruge.

U kulturno umjetničkom dijelu programa sudjelovali su: GS Gorbonuk, Folklorna udruga Kloštar Podravski i KUD Prugovac.

Dsc 9369