Predsjednik Sabora Gordan Jandroković otvorio je u utora Dom hrvatskih branitelja u Čazmi , projekt je vrijedan 420 tisuća eura, a kako je rekao radi se o višenamjenskom prostoru koji će koristiti prvenstveno braniteljske udruge, ali i ostali, uključujući i mlade.

„Koliko čujem od branitelja, zgrada je odlično napravljena i Čazma može biti ponosna. Koliko znam, radilo se o inicijativi Grada Čazme, ali pomogla je i Županija, a pomogla su i resorna ministarstva i drago mi je što se današnje generacije s velikim poštovanjem i zahvalnošću odužuju hrvatskim braniteljima bez kojih ne bi bilo hrvatske države”, rekao je Jandroković.

Dodao je i kako se radi o ljudima čiji su životi utkani u temelje hrvatske samostalnosti, a na žalost, mnogi od njih su izgubili živote.

“Moramo im biti trajno zahvalni i voditi računa o njima i članovima njihovih obitelji koji su izgubili svoje najbliže”, poručio je.

Gradonačelnik Dinko Pirak posebno je istaknuo uređenje spomen sobe poginulim braniteljima i info-panele o ratnom putu čazmanskih branitelja.

„Gotovo deset posto stanovništva s čazmanskog područja sudjelovalo je u obrambenim akcijama ne samo ovdje, nego i na bojišnicama istočne i zapadne Slavonije. Prostor je višenamjenski i to je također vrlo bitno jer ćemo na taj način spojiti Domovinski rat s današnjim životom”, naglasio je Pirak.

U energetsku obnovu i opremanje zgrade, istaknuo je, uloženo je oko 420 tisuća eura pri čemu je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova te Ministarstvo branitelja sudjelovalo u iznosu od oko 60 tisuća eura, dok je ostatak osiguran iz gradskog proračuna.

Gordan Jandroković prethodno je obišao gradilišta vrtića u općinama Berek i Štefanje.