Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je petak da je HDZ-u svejedno kada će biti parlamentarni izbori, pa tako nemaju problema s tim da se održe usred radnog tjedna iako su u stranci očekivali da će biti odabrana jedna od nedjelja.

“Datum nije bio očekivan, očekivali smo jednu od nedjelja, ali nema nikakvih problema, i srijeda je dobar dan za izbore”, izjavio je novinarima Jandroković na Zagrebačkom velesajmu gdje je sudjelovao na svečanosti dodjele priznanja Udruge branitelja Domovinskog rata.

HDZ-u je svejedno kada će se održati izbori za novi saziv Hrvatskog sabora jer je već obavio dio priprema, rekao je Jandroković, koji očekuje da će građani dati vladajućoj stranci još jedan mandat za upravljanje Hrvatskom.

“Jako puno toga smo učinili u ove 4 godine u smislu zaštite standarda građana, i to u vrlo teškim uvjetima. Podsjetio bih na krizu s Agrokorom, na covid pandemiju, potrese i rat u Ukrajini. Unatoč tome, više smo puta dizali plaće, mirovine i socijalna prava”, istaknuo je.

Iako je dolazak višenamjenskih borbenih aviona Rafale planiran krajem travnja, dakle nakon izbora, Jandroković poručuje da i bez njih građani imaju dovoljno argumenata zašto na izborima glasati za HDZ i partnere

Na upit hoće li izbori usred radnog tjedna otežati izlazak na birališta Hrvatima u inozemstvu, predsjednik Sabora odgovara da je “siguran u to da će svi oni koji žele sudjelovati na izborima naći način kako to učiniti”.

Što se tiče nedolaska sudaca Ustavnog suda na svečanu prisegu novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, Jandroković kaže da je to pitanje za njih.

“Bili su pozvani predsjednici Državnog sudbenog vijeća i Državnog odvjetničkog vijeća, oni su imali tamo svoje predstavnike, bila je zamjenica predsjednika Vrhovnog suda, dakle predstavnici Ustavnog suda su jedini kojih nije bilo. A šefica USKOK-a nije ni trebala biti na prisezi”, kazao je Jandroković.