Nositelj liste HDZ-a za II. izbornu jedinicu, Gordan Jandroković u četvrtak je izjavio da mu poruke Hrvatske biskupske konferencije o tome da kršenje Ustava nije ponašanje koje zaslužuje povjerenje građana nisu čudne i ne misli da su se time svrstali ni na jednu političku stranu.

“HBK konstatira ono što je konstatirao Ustavni sud, ustavni stručnjaci, da predsjednik Republike krši ustav i time narušava ustavnopravni poredak. Ne vidim što je sporno u tome da to bilo tko drugi konstatira. Oni koji ruše ustavno-pravni poredak, ti zaslužuju osudu svih”, kazao je Jandroković novinarima uoči predstavljanja liste kandidata HDZ-a za I., II. i VI. izbornu jedinicu.

Dodao je da mu nije čudno što je to konstatirala HBK, već da bilo tko može braniti onoga tko krši hrvatski Ustav.

Smatra da se HBK ne svrstava ni na jednu političku stranu, već “govori o fenomenu koji je za hrvatsko društvo danas neprihvatljiv, a to je da predsjednik Republike krši hrvatski Ustav”.

“I sada, kada vi postavite pitanje da li se netko svrstava na stranu onoga tko krši Ustav, ili na stranu onoga tko je za Ustav, tada postoji ozbiljan društveni problem, jer oni koji podržavaju onoga tko krši Ustav, znači da se slažu s time da rušimo ustavno-pravni poredak”, ustvrdio je dodavši da se radi o važnoj temi koja se banalizira kada se kaže da se netko svrstava na jednu stranu.

“Svrstava se na stranu zakona i Ustava. Tko je na strani zakona i Ustava u ovom je trenutku je manje bitno. Bitno je da ne smije postojati to da predsjednik Republike krši Ustav. I ne možemo vući paralelu i dovoditi na istu razinu onoga tko poštuje Ustav i zakone i onoga tko krši Ustav i zakone. I to je ključna poruka. Dakle, nema ovdje svrstavanja. Ovo je nešto što bi trebala reći svaka hrvatska institucija. Ovo je nešto što bi trebalo komentirati od strane medija”, zaključio je.

Jandroković je kazao i da nije čuo za izjavu svog stranačkog kolege Ante Sanadera koji je u Zadru na predstavljanju kandidata za IX. izbornu jedinicu govorio o bračnom statusu stranačke kolegice Nikoline Baradić. Kazao je tada da je “nagovarao kolegicu Nikolinu da se mora udati jer drugi mandat sabora ne dolazi besplatno”, te dodao da po Zagrebu vidi kako “žene vode samo pasiće, vrlo malo njih vodi djecu”.

“Netko sad kaže da se već ispričao, dakle očito je izjavio nešto nezgrapno i nije to trebalo, ali ne mislim da on zaista nešto tako misli”, rekao je.

Vezano uz prozivke iz Možemo da se HDZ-ovo oglašavanje na Googleu financira iz neprijavljenih izvora, što je HDZ demantirao, .Jandroković je rekao da je Google poslao obavijest da su oni pogriješili. “Nema financiranja od strane bilo koga. HDZ financira i svoju promidžbu plaća sam. Dakle, radilo se očito o nekoj pogrešci”, kazao je.