Goran Ivanišević bivši je hrvatski tenisač i sadašnji trener. Rođen je 13. rujna 1971. godine u Splitu. Ivanišević je jedini igrač koji je osvojio Wimbledon kao „wild card” igrač, a to mu je uspjelo 2001. godine kada je bio rangiran na 125. mjestu ATP-a. Nakon što se povukao iz profesionalnog tenisa, Ivanišević se okrenuo trenerskoj karijeri i trenirao neke od najboljih tenisača današnjice, uključujući i najuspješnijeg tenisača u povijesti Novaka Đokovića.

Ivanišević je definitivno jedan od najpopularnijih hrvatskih sportaša ikada. No, zbog osebujnog karaktera i stila igre nikada nije bio sigurna oklada za one koji odlaze u sportske kladionice i ne postoji sportaš zbog kojeg su Hrvati gubili toliko živaca i kose kao kada se radilo o Ivaniševiću. Godine 2001., nakon osvajanja Wimbledona, njegov rodni grad Split priredio mu je do tada neviđen doček.

Ivaniševićeva karijera započela je 1988. godine kada je postao profesionalni tenisač. Iako se uglavnom fokusirao na svoju pojedinačnu karijeru, Ivanišević je imao i uspjeha u parovima, osvojivši devet naslova i dosegnuvši 20. mjesto na ATP ljestvici. Prvi značajan uspjeh na turnirima postigao je 1990. godine kada je izbacio Borisa Beckera iz prvog kruga muškog singla na Roland Garrosu. Također je bio finalist u muškom paru na Roland Garrosu iste godine.

Ivaniševićeva najveća pobjeda u karijeri dogodila se na Wimbledonu 2001. godine, kada je osvojio turnir kao “wild card” igrač, pobijedivši u finalu Patricka Raftera. Prije toga, Ivanišević je tri puta bio finalist na Wimbledonu (1992., 1994., i 1998.), ali nije uspio osvojiti turnir. Dva puta je gubio od Petea Samprasa, kojeg je opisao kao najtežeg suparnika u karijeri. Uz to, Ivanišević je bio polufinalist Australian Opena tri puta (1989., 1994., i 1997.) te četvrtfinalist US Opena jednom (1996.).

Zahvaljujući svim tim uspjesima koncem devedesetih, dvije godine u nizu bio je na kraju godine rangiran kao drugi igrač na ATP ljestvici.

Ivaniševićeva igra bila je poznata po njegovom snažnom ljevorukom servisu i ubojitom forhendu.

Nakon što se povukao iz profesionalnog tenisa, Ivanišević se okrenuo trenerskoj karijeri. Trenirao je neke od najboljih tenisača današnjice, uključujući Marina Čilića, Tomaša Berdycha i Miloša Raonića. Trenutačno trenira Novaka Đokovića kojem je pomogao u osvajanju više Grand Slam naslova.

Goran Ivanišević jedan je od najuspješnijih hrvatskih tenisača svih vremena. Njegova karijera obilježena je brojnim uspjesima i preprekama te impulzivnim karakterom koji ga je često sprječavao da igra na najvišoj razini. Zahvaljujući trenerskoj suradnji s Novakom Đokovićem, na glasu je kao jedan od najuspješnijih trenera današnjeg doba. Govoreći o Ivaniševiću, Đoković je jednom prigodom izjavio: Goran je moj zid i moja stijena od koje se svi moji problemi i poteškoće odbijaju!