Godišnja konferencija Sveučilišta Sjever Informacijske i komunikacijske znanosti u kontekstu promjena održana je 23. i 24. studenoga u Sveučilišnom centru Koprivnica u sklopu koje je održana i peta Doktorska konferencija za doktorande u području medija i komunikacije.

Konferencija je okupila brojne domaće i međunarodne eminentne stručnjake u području medija, novinarstva, nakladništva i komunikacijskih znanosti, a jedni od sudionika bili su I rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić te rektor, prof. emeritus Damir Boras.

“Najveće promjene se, pod utjecajem novih tehnologija, događaju u svim stupnjevima obrazovanja i tu smo mi koji trebamo uvesti nove teme, pokazati nova istraživanja i ukazati na promjene koje se događaju i u kontekstu samih medija i komunikacijske perspektive“, istaknula je pročelnica Odjela za odnose s javnostima i voditeljica doktorskog studija Mediji i komunikacije izv. prof. dr. sc. Iva Rosanda Žigo.

Cilj konferencije je naglasiti interdisciplinarnost koja se događa u znanosti općenito.

“Nalazimo se u vremenu koje zahtjeva jedan širi dijalog među znanstvenicima različitih područja. To je nešto što konferencijom želimo pokazati. Tu su informacijsko – komunikacijske znanosti veoma specifične jer pokrivaju široko područje znanosti, od same informatologije preko novinarstva, odnosa s javnoću do masovnih medija. Širina područja nas je potaknula na jedan širi dijalog među profesorima i doktorandima iz ovog područja znanosti”, naglasila je pročelnica Rosanda Žigo.

Sve prisutne je na otvorenju konferencije pozdravio prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica prof. dr. sc. Mario Tomiša.

“Svi se u znanstvenom radu susrećemo i s izazovima današnjeg vremena, od digitalne revolucije, razvoja umjetne inteligencije, konstantnog razvoja različitih računalnih alata. Vjerujem kako gotovo ni jedno znanstveno područje nije ostalo neokrznuto tim promjenama.  Samim time nameću nam se neka nova pitanja. Dolazimo do preispitivanja dosadašnjih definiranih teorijskih okvira, a pokretanje tih pitanja i tema u kontekstu informacijsko – komunikacijskih znanosti će sigurno otvoriti nove perspektive kao i pristupe znanstvenom radu”, zaključio je prorektor Tomiša.

Grad Koprivnica rad Sveučilišta Sjever aktivno podržava od samih početaka, a koliko je Sveučilište značajno za Koprivnicu rekla je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

“Sveučilište Sjever nam je toliko važno da smo ga u samim počecima i osnovali. Nakon početnih „dječjih bolesti“, mislim da svi zajedno možemo biti jako zadovoljni i ponosni sa ostvarenim rezultatima. Zadovoljni smo s velikim brojem studenata, izrazito atraktivnim studijima ali i s jako važnom društvenom promjenom koju Sveučilište u Koprivnici donosi”, naglasila je zamjenica gradonačelnika.

Važnost samog događaja istaknuo je i Josip Popovac, predsjednik Vijeća Agencije za elektriničke medije koja je pružila potporu u organizaciji konferencije.

“U vrijeme ovakvih informacijskih poremećaja, uzrokovanih tehnološkim promjenama i digitalnom tranzicijom nama je, za razumjeti društvo u budućnosti, vrlo važan doprinos znanstvene zajednice, medijske zajednice i sinergije tih dviju zajednica” dodao je Popovac.

Uz Agenciju za elektroničke medije i Grad Koprivnicu, organizaciju konferencije su podržali i Hrvatska gospodarska komora, Sveučilišni računski centar SRCE  i CARNET.

“Gledajući kroz prizmu CARNETA koji provodi određene aktivnosti na nacionalnoj razini kroz digitalnu transformaciju osnovnog i srednje obrazovanja te sustava visokog obrazovanja, ova konferencija je od iznimnog značaja jer će u svim tim segmentima biti obrađene teme koje su izuzetno bitne za provođenje promjena na nacionalnoj razini kad govorimo o obrazovnom sustavu”, istaknuo je ravnatelj Hrvoje Puljiz te dodao kako konferencija ima značajan doprinos gdje će kroz nova saznanja svi uključeni unaprijediti procese s kojima se bave.

Uz brojne profesore i doktorande sudjelovali su i studenti te osnovnoškolci iz Splitsko-dalmatinske županije, tako da su na konferenciji prikazane promjene u kontekstu obrazovanja pod utjecajem novih tehnologija od osnovne škole do doktorske razine obrazovanja.

konferencija sjever (2) konferencija sjever (3) konferencija sjever (4) konferencija sjever (5) konferencija sjever (6) konferencija sjever (7) konferencija sjever (8) konferencija sjever (9) konferencija sjever (10) konferencija sjever (11)