Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević u utorak je u Hrvatskom saboru upozorio da bi prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku mogao biti još jedan u nizu alata za prokazivanje nepodobnih i nepoželjnih poručivši da je “naš jezik naše blago” i ne bismo ga trebali instrumentalizirati.

“Smatram da je ovo jedan vrlo problematičan prijedlog. S obzirom na komentare koje smo slušali danas o tome, bojim se da će ovo biti još jedan u nizu alata za prokazivanje nepodobnih i nepoželjnih. Jako ne bih volio da se to dogodi. Naš jezik je naše blago i zaista ga ne bismo trebali instrumentalizirati na taj način”, rekao je Glavašević tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru.

Naveo je i da je cilj zakona da se zaštiti hrvatski jezik, ali u samom nacrtu nigdje nije navedeno od koga se štiti jezik niti na koji način se jezik štiti.

Glavašević drži da je prijedlog problematičan i stoga što u lingvistici, znanosti o jeziku, ne postoji jedinstvena definicija oko toga što je jezik, ne postoji jedinstvena jedinstvena definicija riječi i sl., a sada se, kako je rekao, takav fenomen koji je znanosti jako teško opisati egzaktno pokušava zakonski normirati.

Upitao se kako će se egzaktno propisati fenomen za koji znanost o tom fenomenu nema definicije. “To je vrlo problematično, a način na koji je to u ovom nacrtu prijedloga zakona napravljeno je ostavio jako puno dilema i pitanja”, ocijenio je.

Drži da se u prijedlogu zakona hrvatskim narječjima uopće ne daje težina koja im je potrebna.

“Svako hrvatsko narječje bi se moglo nazivati zasebnim jezikom. Kajkavština apsolutno”, poručio je.