Bivši saborski zastupnik Branimir Glavaš u ponedjeljak je ispitan u osječko-baranjskoj Policijskoj upravi, zbog kaznene prijave za navodnu prijetnju ubojstvom bivšem predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu, što je kategorički odbacio kao neistinu.

U izjavi novinarima pred zgradom policije uoči ispitivanja Glavaš je ponovio da je Šeks, koga je oslovljavao kodnim imenom “Sova”, osmislio i izgradio cijeli slučaj te kazneni i politički, progon u kojem je 2005. optužen za ratne zločine protiv srpskih civila u Osijeku.

Tvrdi da tu tezu potvrđuje izjava bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka, ovjerena kod javnog bilježnika, da je bio svjedok Šeksove izjave kako piše podlogu za njegov kazneni progon tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Navodi kako, osim Jarnjaka, to tvrdi i tadašnji tajnik Sabora Josip Sesar, a o tome su govorili i svjedoci tijekom nedavno okončanog ponovljenog prvostupanjskog postupka.

Na ponovljenom suđenju Glavaš je, krajem listopada, osuđen na sedam godina, ali nije zatvoren jer je već odslužio više od pet godina nakon prve presude koju je ukinuo Ustavni sud.

“Nije da ja prijetim Šeksu, već dapače želim da živi štio dulje, kako bi doživio svoje potpuno razotkrivanje, a da hrvatska javnost i buduće generacije, shvate tko je bio Vladimir Šeks, zvani Kolega, Sova i Dejan, jedan maksimalno negativan lik”, ocijenio je Glavaš.

Pojasnio je kako je “Sova” Šeksovo kodno ime iz prvih godina slobodne Hrvatske, dano od strane hrvatskih obavještajnih službi, s obzirom da predsjednik Tuđman u njega nije imao povjerenje, jer je postojala sumnja da je za vrijeme Jugoslavije Šeks bio suradnik UDB-e, pod kodnim imenima “Dejan” i “Kolega”.

“Želim mu dug život, jer to za njega nije nagrada, nego kazna i želim mu da doživi 100-tu”, poručio je Glavaš.

Istaknuo je da je pozvan na razgovor u policiju zbog prijetnje ubojstvom, a javnosti se obraća ranije, jer kada počne razgovor s istražiteljima, mora potpisati obrazac o tajnosti istrage, ali mu nitko ne može zabraniti da se javnosti obrati prije obavijesnog razgovora.

Na upit novinara ide li nakon davanja izjave opet u BiH, odgovorio je: “Ne idem uopće u BiH, vidite kako je lijepo ove slavonsko sunce”.

U pismenoj izjavi, koju je podijelio novinarima, kategorički je porekao da je Šeksu prijetio na bilo koji način te kako je istina da je sa Šeksom “na ratnoj nozi”, ali “daleko od toga da bi mu prijetio smrću”.