Ukrajina je u nedjelju rekla da se i dalje bori za kontrolu nad istočnim gradom Bahmutom, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenskij ranije kazao da je grad “još samo u našim srcima”, dok ruski predsjednik već čestita na “oslobađanju grada” i obećava priznanja.

Upitan prije sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Japanu bori li se ukrajinska vojska i dalje u Bahmutu, nakon što su Rusi rekli da su ga u potpunosti zauzeli, Zelenskij je novinarima rekao”: “Mislim da ne”.

Dodao je: “Danas je Bahmut još samo u našim srcima”.

No glasnogovornik ukrajinskog predsjednika kasnije je pojasnio da je Zelenskij odgovorio na drugi dio pitanja.

“Novinarevo pitanje: Ruski su rekli da su zauzeli Bahmut”, napisao je na Facebooku Serhij Nikiforov. “Predsjednikov odgovor: Mislim da ne”.

Dodao je: “Na taj način, predsjednik je zanijekao osvajanje Bahmuta”.

Rusija je u subotu rekla da je u potpunosti zauzela istočni ukrajinski grad, što bi, ako je istina, označilo kraj najduže i najkrvavije bitke u 15-mjesečnom ratu.

“To je tragedija”, kazao je Zelenskij u Hirošimi. “Ništa nije ostalo”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u nedjelju skupini Wagner i ruskoj vojsci na, kako je rekao, “oslobođenju” Bahmuta, koji Rusija naziva po sovjetskom imenu, Artjomovsk.

U priopćenju objavljenom na web stranici Kremlja, Putin je rekao da je bitka – najduža i najkrvavija u 15 mjeseci rata – završila ruskom pobjedom i da će oni koji su u njoj sudjelovali dobiti državna priznanja.

“Šef države čestitao je borbenoj skupini Wagner, kao i pripadnicima postrojbi ruskih oružanih snaga koji su im dali potrebnu potporu i pokrivali njihova krila, na završetku operacije oslobođanja Artjomovska”, kaže se u priopćenju Kremlja.

“Svima koji su se istaknuli bit će uručena državna priznanja”, dodaje se.