GLAS: Zbog Beroša i Vlade građani opet ne znaju hoće li biti lijekova

3. ožujka 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska GLAS: Zbog Beroša i Vlade građani opet ne znaju hoće li biti lijekova

Patrik Macek/PIXSELL


Stranka GLAS ustvrdila je u srijedu kako su ministar zdravstva Vili Beroš i Vlada ponovno građane doveli u situaciju da ne znaju hoće li sutra biti lijekova koji su im potrebni, a bolnice će opet morati plaćati milijune kuna u sudskim i ovršnim troškovima.

Dug za već isporučenu robu se masovno zanemaruje i ne plaća, čak i više od 365 dana, što je šest puta duže od zakonom propisanih rokova, pa sada iznosi šest milijardi kuna. Da stvar bude još tragičnija, veledrogerije svoje obveze prema državi – poreze i doprinose, moraju plaćati na vrijeme, ističe GLAS u priopćenju.

“Ministar Beroš komentirao je ovu situaciju uobičajenom kombinacijom negiranja iznosa duga i svaljivanja krivice na građane, tvrdeći da za zdravstvo ne izdvajaju dovoljno, a njegove usluge koriste i previše”, navodi GLAS .

Podsjećaju da građani godišnje za zdravstvo izdvajaju 30 milijardi kuna, pri čemu osiguranik s prosječnom plaćom uplati 1600 kuna mjesečno. Za taj novac građani imaju pravo očekivati barem minimum zdravstvene usluge, a svakako ne trebaju prigovore da plaćaju premalo.

IZ GLAS-a poručuju kako bi bilo dobro da Beroš konačno u javnost izađe s ozbiljnom analizom financijski i organizacijski zapuštenog sustava zdravstva i objasni strukturu troškova kako bi se vidjelo gdje sve nepotrebno cure tisuće, milijuni i milijarde kuna. (Hina)

Facebook Comments