Gerontodomaćice na području Općine Sveti Petar Orehovec obilaze 42 korisnika

19. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Gerontodomaćice na području Općine Sveti Petar Orehovec obilaze 42 korisnika


Starije osobe imaju s obzirom na svoje fizičko i psihičko zdravstveno stanje određene potrebe. Pomoć gerontodomaćica njima je neprocjenjiva.

Posao je dinamičan, nema stajanja, dosade i pauze. Korisnici često žive sami i gerontodomaćica je ponekad jedina osoba koju viđa.

Razgovarali smo s Ivančicom Petric koja je preko 10 godina gerontodomaćica, a na području
Svetog Petra Orehovca još radi 5 gerontodomaćica preko projekta “Zaželi”.

-Obilazim 12 kuća, a na području općine je 42 korisnika. Zbog koronavirusa štićenike obilazimo s maskama i na rukama imamo rukavice i od ulaznih vrata smo udaljene 2 metra. Nosimo im najosnovnije, plaćamo račune i donosimo lijekove. U kuću ulaziti ne smijemo – rekla nam je Ivančica Petric i dodala kako je problem s ljudima koje treba previjati.

-Tu osobu moram voziti doktoru. Ima i onih koji su oboljeli od karcinoma i oni su rizična skupina. K njima ne smijemo, a ta osoba nas baš unutra treba.

Neki ljudi su prihvatili da su na snazi zabrane, ali ima i onik kaj vele “Ne bu ti meni ništ. Odi nutra, bumo se spominjali.”. Tim ljudima je više potrebna psihosocijalna pomoć. Rekla mi jedna baka “A kaj ima veze, ja ionak imam 80 let” -kazala je i na kraju uputila poruku svim gerontodomaćicama u Hrvatskoj.

-Poručujem svim kolegicama da prvo paze sebe i ljude koje posjećuju. Neka se svi pridržavaju onoga što nam je zadano – poručila je.

Facebook Comments